avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casa dobandita prin vanzare cumpare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casa dobandita prin vanzare cumpare cu uzufruct

buna ziua am cumparat casa de la mama mea prin vanzare cumpare cu uzufruct in timpul casatoriei. Am divortat de 2 ani si fostul sot este plecat din locuinta. intrebarea mea este CE TREBUIE SA FAC CA SA SCHIMB ACTE LA CASA PE NUMELE MEU DE FATA? SOTUL MEU ARE VREUN DREPT DUPA MOARTE MAMEI MELE? VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: baietzika , utilizator 14:06, 23 Februarie 2011
Da,sotul are drept dupa moartea mamei dvs.in caz in care intervine decesul,deoarece este bun comun,fiind obtinut in timpul casatoriei,prin vanzare cumparare.Daca ar fi fost donatie,ar fi reprezentat bunul dvs.propriu,si nu era supus partajului.
Daca acest contract s-a incheiat prin plata efectiva a pretului si s-a transferat numai nuda proprietate, folosinta (uzufructul viager) raminind vinzatoarei-adica mama dvs.- nu se poate cere rezolutiunea lui decit daca nu se respecta folosinta imobilului, pentru orice alt motiv de nulitate relativa operind prescriptia extinctiva, intrucit dreptul la actiune pentru eventuale vicii de consimtamint curge de la data instrainarii. Daca se invoca un motiv de nulitate absoluta ( de ex. neplata pretului) lucruile stau altfel si se poate solicita rezolutiunea contractului. Rezilerea s-a putea cere daca pretul a reprezentat o obligatie de intretinere pentru cumparatori indiferent de uzufructul viager.

Mama sa deschida actiune civila la judecatoria competenta-rezolutiunea //rezilierea contracului de vanzare cumparare.Luati legatura cu un avocat.


Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
da, are drept asupr casei. tb sa deschideti proces partaj. fiind vb de mama dvs eu cred ca e vb de o donatie, mergeti pe simulatia contractului in cazul in care nu i-ati latit pretul stipulat in acte. daca e vb si de intretinere pe timpul vietii mama poate cere desfacerea actului pt neindeplinirea obligatiei. e evident ca nu a facut asta fiind plecat. lipsesc elemente concrete din speta dvs. oricum nu lasati lucrurile asa. tb sa actionati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract vanzare - cumpãrare cu uzufruct viager Cabinet de Avocat Todorese Doina Cabinet de Avocat Todorese Doina Contract de vânzare cumpărare autentificat la notariat cu uzufruct viager în favoarea vânzătorilor - încheiat în anul 2000. Vânzătorii sunt soţ şi ... (vezi toată discuția)
Refacerea actului de proprietate diaspora diaspora Dupa 1 luna jumatate de procese in sfarsit batrana cu uzufructul viager a obtinut posibilitatea de a redobandi proprietatea apartamentului. Avem declaratia ... (vezi toată discuția)
Uzufruct mateimaria mateimaria Doresc si eu un raspuns.mentionez ca sunt casatorita de 16 ani si am 2 copii minori.am mostenit un apartament de la tatal meu iar mama mi a dat partea ei si ... (vezi toată discuția)