avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract vanzare - cumpãrare cu uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract vanzare - cumpãrare cu uzufruct viager

Contract de vânzare cumpărare autentificat la notariat cu uzufruct viager în favoarea vânzătorilor - încheiat în anul 2000.
Vânzătorii sunt soţ şi soţie; din anul 2006 soţul suferă de Parkinson şi demenţă.
Soţia doreşte să rezilieze contractul de vânzare cumpărare .
Care ar fi motivele pentru susţinerea cererii în instanţă?
Solutii din practica judiciara?
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 13:13, 7 Noiembrie 2008
Daca acest contract s-a incheiat prin plata efectiva a pretului si s-a transferat numai nuda proprietate, folosinta (uzufructul viager) raminind vinzatorilor nu se poate cere rezolutiunea lui decit daca nu se respecta folosinta imobilului, pentru orice alt motiv de nulitate relativa operind prescriptia extinctiva, intrucit dreptul la actiune pentru eventuale vicii de consimtamint curge de la data instrainarii. Daca se invoca un motiv de nulitate absoluta ( de ex. neplata pretului) lucruile stau altfel si se poate solicita rezolutiunea contractului. rezilerea s-a putea cere daca pretul a reprezentat o obligatie de intretinere pentru cumparatori indiferent de uzufructul viager.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa dobandita prin vanzare cumpare cu uzufruct virgil87 virgil87 buna ziua am cumparat casa de la mama mea prin vanzare cumpare cu uzufruct in timpul casatoriei. Am divortat de 2 ani si fostul sot este plecat din locuinta. ... (vezi toată discuția)
Atacarea in instanta a dreptului de uzufruct paula22 paula22 Daca s-a incheiat un contract de proprietate cu uzufruct,noii proprietari pot ataca in instanta clauza in care fostii proprietari raman cu drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager stefania-andreea stefania-andreea In decembrie 2010 matusa mea mi-a facut contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager.As dori sa stiu daca ea ar putea in vreun fel sa \"atace\" ... (vezi toată discuția)