avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

In decembrie 2010 matusa mea mi-a facut contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager.As dori sa stiu daca ea ar putea in vreun fel sa "atace" contractul?Eu vreau sa investesc in proprietate,dar sa stiu sigur ca tot al meu va fi.Poate reusiti sa ma lamuriti.Va multumesc!
Prezentati-va cu contractul la un birou de avocat. Trebuia sa va prezentati mai inainte de a-l incheia. Trebuie vazut daca nu este si clauza de intretinere sau alte obligatii. Daca este doar clauza viagera trebuie sa respectati dreptul ei de a locui cat e in viata , in acel imobil fara sa o deranjati . Dvs. veti intra in posesie dupa decesul ei. De ce sa investiti ,faceti doar reparatiile necesare intretinerii imobilului ,platiti impozitul etc.
@stefania_andreea
Intelegem ca dvs. aveti nuda proprietate si matusa a pastrat uzufructul.
Nu mai poate rezilia/rezolvi nimic. Din contra, dvs. puteti sa o dati in judecata pt abuz de folosinta daca nu are grija de imobil.
Dvs. sunteti proprietar, puteti sa investiti oricat. Doar ca, teoretic, ea are dreptul sa foloseasca imobilul, dvs. doar platiti impozitele si nu o stanjeniti in dreptul ei de folosinta.
Orice act poate fi "atacat"!
Depinde de motivele invocate temeiul juridic,
prevederile contractuale ca si de obligatiile si drepturile partilor
din act!
daca nu respectati clauzele ,da
@andymaurul
In primul rand discutam de rezolutiune nu de reziliere.
Am pus slash ( /) mai sus tocmai sa evidentiez acest lucru.
Este un contract de vanzare-cumparare in care vanzatorul a dezmembrat dreptul de proprietate in nuda proprietate si uzufruct. Nu exista nici o clauza, ce clauza sa respecte? ati cazut in capcana formularii gresite a enuntului initial "cu clauza de uzufruct".
De acord ca acest contract poate fi nul sau anulabil, daca exista si motive. Asta este alta discutie, nu se aplica la speta in conditiile date.
Succes in continuare!

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Drepturile unei persoane care a vandut apartamentul cu clauza de uzufruct baratannamaria baratannamaria Am vandut apartamentul cu act de vanzare cumparare cu,clauza de uzufruct.Doresc sa stiu care sunt drepturile mele in cadrul asociatiei de ... (vezi toată discuția)