avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta succesiune dupa fratele tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta succesiune dupa fratele tatalui

Buna ziua.
Speta este urmatoarea:
1. In anul 2005 tatal nostru (suntem 3 frati) a decedat. Mama noastra (sotia lui)traieste.
In anul 1992 tata a dezbatut succesiunea dupa bunica (mama lui) decedata in 1991. In urma succesiunii a rezultat un certificat de mostenitor care prevede:
"Masa succesorala se constituie din bunuri imobile astfel:
a. cota indiviza de 5/8 parti dintr-o casa de locuit cu anexele si terenul aferent. Pe teren bun propriu al fostului sot (bunicul care a decedat inaintea bunicii), acesta si defuncta au edificat constructiile in regie proprie cu cote egale de contributie de cate 1/2 parti, defuncta mostenind de la fostul sot 1/4 parti, conform certificatului de mostenitor emis.
b. suprafata de 5,16 ha teren asupra caruia i s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza L18/1991.
Restul de 3/8 parti din bunurile de mai sus (a si b) reprezinta cota de bun indiviz a lui N.D. (unul din fratii lui tata) conform certificatului de mostenitor nr. ...
Natura succesiunii: leg.conf art 669 cod civil.
Mostenitori sunt enumerati cei 11 frati (inclusiv unchiul N.D.)"

Noi nu am efectuat succesiunea dupa tata pana in prezent.

2. In anul 2010 decedeaza unchiul N.D. care nu are copii, dar locuia cu o femeie ( nu stiu daca incheiasera casatorie)

In anul 2013 toti fratii de hotarasc sa faca succesiune dupa N.D. solicitandu-ne si noua documentele aferente pentru a participa la succesiune.
Toti fratii au intentia de a vinde terenul mostenit dupa bunica si dupa dezbaterea succesiunii dupa N.D.

Avand in vedere ca nu s-a facut partaj dupa succesiunea bunicii din 1992, toate proprietatiile fiind administrate de unul din fratii lui tata cu consimtamantul celorlalti, iar noi am vrea sa pastram partea de pamant care ni se cuvine, eventual sa mai cumparam 1 ha, care sunt pasii de facut pentru a intra in posesia actelor ce ne dau dreptul de proprietate asupra lor? Am inteles ca pana nu dezbatem succesiunea dupa tata, nici ceillalti frati nu pot vinde partea lor. De ce?

In cazul in care fratii mei doresc sa renunte la drepturile din succesiune in favoarea mea , am fost sfatuit sa-mi faca o procura la notariat prin care sa precizeze acest lucru, ei nedorind sa faca nici deplasarea la notariatul unde se face succesiunea (distanta destul de mare). Este legal? Daca da, ce ar trebui sa prevada procura?

Multumesc pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea zodiac zodiac As dori sa ma ajutati cu un sfat: Parintii mei stapanesc un teren agricol din 1990, platesc impozit la primaria comunei si nu au probleme cu vecinii nici cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire tgf tgf Strabunica dinspre tata a decedat iar o matusa, sora tatalui are toate actele, cum pot deveni si eu mostenitor al unei supraf de teren agricol? precizez ca ... (vezi toată discuția)