Buna ziua . In anul 2013 am primit o pedeapsa a 3 ani cu suspendare , 8 ani de incercare . Pe toata durata incercari nu aveam dreptul de a conduce autoturisme . La finalul anului acesta aceasta perioada se va termina . Intrebarea mea ar fi . Trebuie sa refac scoala de soferi , sau doar trebuie sustinut testul de redobandire , iar daca trebuie doar redobandire , ce dosar ar trebui pregatit pentru acesta . Multumesc frumos .
Va multumesc. Acum am inteles exact. Anul trecut un "Avocat" mi-a cerut aproximativ 1000 de euro spunandu-mi ca poate face ceva in privinta asta. Pentru ca nu am avut antecedente si de la pronuntarea sentinetei m-am supus la tot ce mi s-a cerut. Iar serviciul de probatiune mia redus prezenta de la 1 luna la 5 luni. Constat ca doar atat se poate face in dreptul meu.
:(. Majoritatea persoanel si avocatilor mi-au zis ca am fost la locul nepotrivit in timpul nepotrivit, regret tot ce s-a intamplat. Acum trebuie doar sa incerc sa ma descurc asa cum e situatia. Va multumesc pentru raspunsurile dumneoavoastra.
"În baza art. 71 Cod penal suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a pedepsei închisorii" Ce inseamna mai exact?
Nu-mi dati o veste buna de anu nou?:)
Am inteles dupa ce am postat intrebarea. :(. Totusi revin cu intrebarea. Nu se poate face nimic? Va trebui sa renunt din nou la studii .. Nu vreau sa renunt iar la scoala.
Solutia pe scurt: În baza art. 178 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, condamnă inculpatul Muja Samuel, la pedeapsa de: - 3 (trei) ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii ucidere din culpa. Pe durata şi în condiţiile prevăzute de art. 71 Cod penal inculpatului îi este interzisă exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) Cod penal, cu excepţia dreptului de a alege. În baza art. 861 şi 862 Cod penal, suspendă executarea pedepsei, aplicată inculpatului, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 8 ani şi desemnează Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad pentru supravegherea obligaţiilor stabilite de instanţă. În baza art.863 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere : a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad şi să se supună programului instituit de acest serviciu. b) să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea. c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă. În baza art.863 alin. 3 Cod penal, pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să respecte următoarea obligaţie: E) să nu conducă nici un autovehicul. În baza art. 71 Cod penal suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a pedepsei închisorii. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 864 Cod Penal privind revocarea suspendării sub supraveghere. În baza art. 3201 alin. 5 Cod procedură penală disjunge acţiunea civilă formulată de partea civilă Bodonea Ana şi stabileşte termen de judecată la data de 9.10.2013. În baza art. 191 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Dispune virarea sumei de 200 lei din fondurile MJ în contul Baroului Arad, cu titlu de onorar avocat oficiu. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu inculpatul şi de la comunicare cu celelalte părţi. Pronunţată în şedinţa publică din 4 septembrie 2013
aceasta este condamnarea.
Se poate aplica litera B de la art 80? :
Art. 80
Condiţiile renunţării la aplicarea pedepsei
(1) Instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit;
B) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.
Bineinteles urmat de art 81.
Art. 81
Avertismentul
(1) Când dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, instanţa aplică infractorului un avertisment.
(2) Avertismentul constă în prezentarea motivelor de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.
(3) În caz de concurs de infracţiuni se aplică un singur avertisment.
Care ar fi sensul acestei legi? Ma refer la faptul ca daca erau 3 ani cu executare..dupa acesti 3 ani puteam sa imi refac permisu. Dar pentru ca a fost pedeapsa cu suspendare trebuie sa astept 8 ani pentru a sustine din nou examenele. Daca as pleca in alta tara as putea sa conduc in acea tara? Iar inca o nedumerire ....care e diferenta ca sentinta a fost data pe vechiul cod sau ca pe noul cod? Sentinta am primito in noiembrie iar noul cod a intrat in viguare in ianuarie. Mie unu mie se pare o mare tampenie toata chestia asta. Persoanele de la serviciu de probatiune trebuie sa supravegheze persoanele condamnate...sa=i ajute sa se reintegreze in societate..dar cum as putea eu sa ma reintegrez daca nu am drepturi depline ca oricare alt cetatean.?
Deci nu mai pot face decat sa astept. Nu am alta optiune?
Buna ziua , ma numesc Muja Samuel. Am o neintelegere.
In data de 12.11.2012 a avut loc un accident soldat cu o victima eu fiind soferul. Pedeapsa care am primito a constat in 3 ani cu suspendare plus 5 ani de incercare. Iar dreptul de conducere mi-a fost suspendat pe toata durata termenului de incercare, Am executat 2 ani din pedeapsa fara incidente, m-am supus la tot ce mi s-a cerut. Intrebarea mea ar fi. Cum pot obtine dreptul de a conduce. Pentru a face un nou permis. Vreau sa mentionez ca acesta nu e un moft. Initial nu am vrut sa imi mai fac permisul, dar am reinceput studiile mi-am achizitionat un teren inspre construirea unei case, iar drumul de la locul de munca la scoala si acasa. nu imi permi sa il platesc zilnic,
Am inteles. Deci daca voi primi 1 an cu suspendare o sa refac permisu peste 1 an .?