avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1687 soluții astăzi
Forum Activitate NonMultaSedMultum

Activitate NonMultaSedMultum

Din situaţia descrisă de dvs. iniţial eu am înţeles că:
- divorţul s-a pronunţat recent, după 11 ani de căsătorie;
- urmează să faceţi partajul, după a cărui finalizare doriţi să plecaţi în Italia unde o să vă recăsătoriţi şi aţi vrea să luaţi copilul să locuiască alături de dvs.;
- copilul v-a fost încredinţat dvs., fostul soţ având stabilit un program de vizitare;
- doriţi să ştiţi care este procedura legală pentru a vă lua copilul cu dvs.

Având în vedere că tatăl copilului are stabilit un program de vizitare, cea mai simplă soluţie este să obţineţi acordul acestuia prin act notarial, acord în care să se menţioneze clar că acesta este de acord să schimbaţi domiciliul copilului în Italia.

Ideal ar fi să vă înţelegeţi cu soţul dumneavoastră. Încercaţi să discutaţi cu el onest şi fără ocolişuri, fără să uitaţi că aveţi un copil care are nevoie de amândoi părinţii lui.

În cazul în care fostul soţ nu este de acord, vă sugerez să procedaţi astfel:
- îi trimiteţi printr-un executor judecătoresc solicitarea de a-şi da acordul cu privire la schimbarea domiciliului copilului;
- dacă nu primiţi un răspuns în 30 de zile, solicitaţi instanţei de tutelă (judecătoria în raza căreia locuiţi) să încuviinţeze schimbarea domiciliului minorului în Italia, explicând detaliat motivele pentru care solicitaţi acest lucru;
- dacă instanţa va aprecia că această schimbare este în interesul superior al copilului, va pronunţa o hotărâre în acest sens;
- dacă fostul soţ nu va ataca hotărârea, după rămânerea irevocabilă a hotărârii prin neapelare veţi putea pleca cu copilul în Italia.

Vă înţeleg frustrarea, însă vreau să vă atrag atenţia asupra faptului că orice copil are dreptul de avea legături personale cu ambii părinţi. În consecinţă este absolut irelevant din punct de vedere juridic ce doriţi dumneavoastră, dacă dorinţele dumneavoastră nu se subordonează interesului superior al copilului.

Niciun părinte nu are un drept de proprietate asupra copilului şi nu poate restricţiona relaţia acestuia cu celălalt părinte. Dvs. nu puteţi decide singură în chestiunile importante legate de copil (inclusiv schimbarea locuinţei acestuia) dacă nu deţineţi o hotărâre care să vă dea dreptul exclusiv de a exercita autoritatea părintească.

Conform art. 262 alin. (2) Cod civil, copilul care nu locuieşte la unul dintre părinţi are dreptul de a avea legături personale cu acesta, exerciţiul acestui drept neputând fi limitat decât în condiţiile prevăzute de lege, pentru motive temeinice, luând în considerare interesul superior al copilului.

Aplicabile sunt şi următoarele articole din Codul civil:

- Art. 483 alin. (1): Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.
(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.

- Art. 487: Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.

- Art. 496 alin. (5): Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

- Art. 503 alin.(1): Părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.


Sper din toată inima că vă veţi înţelege cu fostul dumneavoastră soţ şi nu veţi ajunge să decidă instanţa ce e mai bine pentru copilul dumneavoastră.
Conform art. 496 alin. (4) Cod civil „locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.”

Potrivit art. 497 alin. (1) Cod civil „dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu ACORDUL PREALABIL al celuilalt părinte”.

Deci trebuie obţinut acordul fostului soţ sau o hotărâre judecătorească prin care instanţa de tutelă încuviinţează plecarea din ţară a minorului în vederea stabilirii domiciliului alături de dumneavoastră.
Pe scurt situaţia e următoarea:
- am participat la concursul organizat de către consiliul de administraţie al unei şcoli gimnaziale pentru ocuparea postului de secretar;
- în urma concursului am fost declarat admis;
- am primit din partea comisiei de examinare un exemplar al procesului verbal final care atestă că am fost admis;
- preşedintele comisiei de examinare mi-a înmânat ulterior şi un exemplar al hotărârii consiliului de administraţie al şcolii prin care s-a validat rezultatul concursului, s-a aprobat angajarea mea şi a fost însărcinat directorul unităţii să încheie contractul individual de muncă dintre mine şi unitatea de învăţământ;
- a doua zi după ce mi-a fost înmânat şi un original al hotărârii consiliului de administraţie m-am prezentat la post, însă directorul nu a dorit să primească actele menţionate mai sus şi mi-a comunicat că el nu consideră concursul legal;
- în cursul aceleiaşi zile i-am comunicat directorului prin fax o cerere de a pune în aplicare cele arătate în hotărârea consiliului de administraţie, dar nu am primit niciun răspuns;
- după 6 zile i-am comunicat aceeaşi solicitare prin recomandată cu confirmare de primire, directorul fiind cel care a semnat confirmarea - tot n-am primit răspuns.

În aceste condiţii socotesc că numai printr-o acţiune în justiţie îl pot obliga pe director să îmi respecte dreptul de a fi angajat ca urmare a promovării concursului, dar nu ştiu cărei instanţe trebuie să mă adresez.

Vă rog frumos să îmi daţi un sfat, eventual un model de acţiune.

Vă mulţumesc anticipat.