buna tuturor
sunt noua pe acest forum. am o problema si nu stiu cum sa procedez.
am importat niste produse placate cu argint pentru care nu necesit vreo autorizatie speciala de la ANPC, iar institutia de vamuire mi-a suspendat/confiscat produsele (pe motiv ca sunt din argint pur 925 - fara verificarem doar la prima vedere, vazand ca sunt argintii) in acea zi fara nici o dovada de expertiza din partea unei instituutii agreate pentru aceste obiecte valorease-pretioase, si am primit o amenda pe loc.
Procesul verbal + amenda mi-a fost adusa la cunostinta telefonic de curier,
prin posta in scris le-am primit ieri, dupa 45 de zile de la emiterea lor.
conform Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
Art. 14
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii;
Art. 26
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
INTREBARE: DAT fiind faptul ca am primit procesul verbal si instiintarea de plata pt amenda dupa cele 30 de zile mentionate in lege, duce la anularea-nulitatea procesului verbal??
CF Art. 41 - (2) In caz de anulare sau de constatare a nulitatii procesului-verbal bunurile confiscate, cu exceptia celor a caror detinere sau circulatie este interzisa prin lege, se restituie de indata celui in drept.
INTREBARE: dat fiind ca s-a anulat PV din cauza depasirii de termen mentionat , ar trebui sa mi se restituie produsele?
le-am trimis o contestatie la PV la 5 zile dupa ce mi-au spus telefonic prezenta problema, iar ei mi-au spus ca dosarul este deja depus la judecatorie de 2 saptamani (NU ESTE, am verificat); nu aveau cum sa trimita dosarul fara dovada de primire a PV-ului
INTREBAREA 3: cum sa procedez? trebuie sa inaintez o cerere de chemare in judecata, mentionand toate cele intamplate? cum pot rezolva aceasta situatie? nu am grest cu nimic, nu am importat ceva ilegal, interzis de lege; doar niste cadouri pt craciun.
eu sunt din brasov, insa firma respectiva e din cluj napoca. trebuia sa ma si infatisez la judecata?
multumesc anticipat din suflet pentru lamuriri.