avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... chemare in judecata pentru anularea unei amenzi ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

chemare in judecata pentru anularea unei amenzi nedrepte?

buna tuturor

sunt noua pe acest forum. am o problema si nu stiu cum sa procedez.

am importat niste produse placate cu argint pentru care nu necesit vreo autorizatie speciala de la ANPC, iar institutia de vamuire mi-a suspendat/confiscat produsele (pe motiv ca sunt din argint pur 925 - fara verificarem doar la prima vedere, vazand ca sunt argintii) in acea zi fara nici o dovada de expertiza din partea unei instituutii agreate pentru aceste obiecte valorease-pretioase, si am primit o amenda pe loc.
Procesul verbal + amenda mi-a fost adusa la cunostinta telefonic de curier,
prin posta in scris le-am primit ieri, dupa 45 de zile de la emiterea lor.

conform Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor

Art. 14
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii;

Art. 26
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

INTREBARE: DAT fiind faptul ca am primit procesul verbal si instiintarea de plata pt amenda dupa cele 30 de zile mentionate in lege, duce la anularea-nulitatea procesului verbal??

CF Art. 41 - (2) In caz de anulare sau de constatare a nulitatii procesului-verbal bunurile confiscate, cu exceptia celor a caror detinere sau circulatie este interzisa prin lege, se restituie de indata celui in drept.

INTREBARE: dat fiind ca s-a anulat PV din cauza depasirii de termen mentionat , ar trebui sa mi se restituie produsele?

le-am trimis o contestatie la PV la 5 zile dupa ce mi-au spus telefonic prezenta problema, iar ei mi-au spus ca dosarul este deja depus la judecatorie de 2 saptamani (NU ESTE, am verificat); nu aveau cum sa trimita dosarul fara dovada de primire a PV-ului

INTREBAREA 3: cum sa procedez? trebuie sa inaintez o cerere de chemare in judecata, mentionand toate cele intamplate? cum pot rezolva aceasta situatie? nu am grest cu nimic, nu am importat ceva ilegal, interzis de lege; doar niste cadouri pt craciun.

eu sunt din brasov, insa firma respectiva e din cluj napoca. trebuia sa ma si infatisez la judecata?

multumesc anticipat din suflet pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: PROPIETARap , utilizator 14:55, 13 Ianuarie 2013
art 14 si 26 din og2 duc la prescrierea amenzii daca nu sunt respectate
in josul procesululi verbal dupa mentiunile contravenientului scrie unde si termenul in care puteti face contestatie , sigur, contestatia se face in 15 zile de la primire iar aceasta contestatie se face la judecatoria de pe raza orasului in care ati fost ssanctionat
in urma contestatiei la judecatorie si nu la "ei" asa cum ati afirmat se va contata anularea procesului verbal si instanta va decide restituirea bunurilor, bunurile sunt momentan la camera de corpuri delicte a institutiei care a aplicat sanctiunea si masura complementara de ridicare in vederea confiscarii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca nu semnez un proces verbal de contravenție Costel033 Costel033 Buna ziua Am fost oprit de un echipaj de poliție pe motiv că am trecut pe roșu (desi nu a fost asa). Mi s-a explicat pentru ce am fost oprit , am negat , ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre confiscare si ridicarea in vederea confiscarii cosmin_2014 cosmin_2014 salutare! care ar fi diferenta intre confiscare si ridicarea in vederea confiscarii? care lucratori cu drept de exercitiu pot dispune ambele masuri , sau ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare. Emanuela3 Emanuela3 Buna ziua am luat si eu azi o amenda de la rutiera ,pentru parcare nerugulamentara mai exact pe trotuar, cu toate ca eu lasasem mai bine de 2m distanta pentru ... (vezi toată discuția)