avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Activitate dogbv77

Activitate dogbv77

Răspuns la discuția Contestare act donatie


raluk0207 a scris:

Puteti cere reductiunea donatiei, doar daca aceasta este excesiva si va incalca rezerva succesorala.
Dvs sunteti pana la urma de acord cu decizia mamei sau nu? Ba doriti sa dati o declaratie ca sunteti de acord (desi nu are nicio valoare), ba va puneti problema "atacarii" donatiei in termen de 3 ani de la deces.


Da. Da. Sunt de acord.
Răspuns la discuția Contestare act donatie


raluk0207 a scris:

Nu aveti ce declaratie sa dati dvs acum. Cat timp mama traieste nu aveti niciun drept si nicio calitate. Mama nu are nevoie de acordul nimanui.
Nu inteleg ce anume e complicat...
De ce sa apara situatia in care mama sa nu aiba mostenitori? Ce treaba au fratii mamei cu donatiile facute in timpul vietii, din moment ce nu sunt mostenitori rezervatari si prin urmare nu pot cere reductiunea?



In regula...
Pana la urma puse toate cap la cap, le-am lamurit.

Doar eu, si doar dupa decesul mamei (si maxim 3 ani de la deces), pot contesta contractul de donatie.

Multumesc pentru toate raspunsurile.
Răspuns la discuția Contestare act donatie

raluk0207 a scris:

Nu au nicio treaba cu donatia. Fratii si surorile mamei nu sunt mostenitori rezervatari.



Intr-adevar nu sunt. Doar parintii mamei (decedati, deci au iesit din calcul), eu (unicul fiu) si eventual copii mei (acum minori, dar pana devin majori, termenul de contestatie se poate prescrie).

In situatia in care eu, fiind de acord cu aceasta donatie (printr-o declaratie la notar), imi pierd calitatea de mostenitor rezervatar asupra terenului in cauza?
Apare situatia in care mama nu are mostenitori, iar fratii/surorile ei au dreptul de a participa la eventuala succesiune (doar asupra terenului in cauza) si de a contesta contractului de donatie ?

Repet: vanzarea catre nepot este complicata, iar nepotul pierde prioritatea.
Răspuns la discuția Contestare act donatie

gi-jane2 a scris:

[ link extern ] /
s-ar publicat normele de aplicare, in curand puteti sa incheiati actele corect.Nu va complicati cu donatii.

de curiozitate, ce treaba aveau fratii mamei cu acest teren daca e terenul mamei ?
Sau e terenul tuturor ?




1. Da. S-au publicat normele, doar ca legea 175/2020 face complicata vanzarea terenului agricol. Varul meu (cel interesat de teren) este preemptor de rangul 1 (ruda de gradul 3 cu mama). Fratii si surorile mamei sunt preemptori de acelasi rang cu nepotul. Au drept egal de a depune oferta. Doar ca, in acest caz de egalitate, fratii au prioritate pentru ca detin un teren agricol vecin cu cel in cauza. (tarlaua mamei are la stanga tarlaua fratelui si la dreapta pe cea a surorii). Nici in cazul in care nepotul depune oferta de pret mai mare nu are prioritate la cumpararea terenului.

2. Exact curiozitatea asta o am si eu.... fratii si surorile mamei pot avea "o treaba" cu terenul in cazul donatiei catre nepot? Terenul nu este detinut in coproprietate de mama si frati/surori. Parcela are un singur proprietar (mama mea). Parcelele vecine stanga si dreapta sunt detinute de fratele mamei, respectiv sora mamei.
Răspuns la discuția Contestare act donatie

Antoanela Geaman a scris:

Pot contesta dar cu slabe șanse.


Ce le micsoreaza sansele?
Buna ziua.
Mama mea detine un teren agricol. Vanzarea lui este o procedura mai complicat si de durata (legea 175/2020 momentan este in asteptarea normelor metodologice) si a decis donarea terenului catre un nepot de-al ei (varul meu primar). Eu (unicul fiu) sunt de acord cu acest contract de donatie in sensul in care nu voi contesta actul.. Mama mai are 2 surori si un frate care ar dori ca terenul sa fie donat in proportii egale si catre ei.
Intrebarea este...daca mama doneaza tot terenul catre nepot, actul de donatie poate fi contestat de catre surorile sau fratele ei?
Va multumesc.
Răspuns la discuția Asigurare masina politie
Daca autovehicolul respectiv era la prima inmatriculare, respectiv la prima polita RCA, el nu poate fi gasit in baza CSA decat dupa seria de sasiu.

Prin urmare, un "print screen" nu ajuta la nimic. Nu este o dovada ca autovehicolul nu detine polita RCA valabila.

Mai mult, baza CSA nu este actualizata instantaneu, la emiterea politei, ci la 5-7 zile.

Spun toate acestea din punct de vedere broker de asigurari, care verifica zilnic baza CSA.

Sfat pt viitor (valabil pt toti cititorii site-ului): incheiati polita RCA la un broker, care are grija de clientii lui si ii anunta inainte de expirare, tocmai pt a nu fi pus in situatia de a plati amenzi.
Pe net sunt fel si fel de "e-mag-uri" care vand electronice si electrocasnice alaturi de polite RCA cu 5% mai ieftin... Ce faci daca "Doamne-fereste" trebuie sa apelezi la cineva din domeniul asigurarilor? Suni la "e-mag"? Sau iti suni brokerul de asigurari, care stie exact ceea ce ai de facut in orice situatie?