avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare act donatie

Buna ziua.
Mama mea detine un teren agricol. Vanzarea lui este o procedura mai complicat si de durata (legea 175/2020 momentan este in asteptarea normelor metodologice) si a decis donarea terenului catre un nepot de-al ei (varul meu primar). Eu (unicul fiu) sunt de acord cu acest contract de donatie in sensul in care nu voi contesta actul.. Mama mai are 2 surori si un frate care ar dori ca terenul sa fie donat in proportii egale si catre ei.
Intrebarea este...daca mama doneaza tot terenul catre nepot, actul de donatie poate fi contestat de catre surorile sau fratele ei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dogbv77 , utilizator 11:28, 12 Februarie 2021
Pot contesta dar cu slabe șanse.

Antoanela Geaman a scris:

Pot contesta dar cu slabe șanse.

Ce le micsoreaza sansele?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ] /
s-ar publicat normele de aplicare, in curand puteti sa incheiati actele corect.Nu va complicati cu donatii.

de curiozitate, ce treaba aveau fratii mamei cu acest teren daca e terenul mamei ?
Sau e terenul tuturor ?
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
gi-jane2, moderator

gi-jane2 a scris:

[ link extern ] /
s-ar publicat normele de aplicare, in curand puteti sa incheiati actele corect.Nu va complicati cu donatii.

de curiozitate, ce treaba aveau fratii mamei cu acest teren daca e terenul mamei ?
Sau e terenul tuturor ?

1. Da. S-au publicat normele, doar ca legea 175/2020 face complicata vanzarea terenului agricol. Varul meu (cel interesat de teren) este preemptor de rangul 1 (ruda de gradul 3 cu mama). Fratii si surorile mamei sunt preemptori de acelasi rang cu nepotul. Au drept egal de a depune oferta. Doar ca, in acest caz de egalitate, fratii au prioritate pentru ca detin un teren agricol vecin cu cel in cauza. (tarlaua mamei are la stanga tarlaua fratelui si la dreapta pe cea a surorii). Nici in cazul in care nepotul depune oferta de pret mai mare nu are prioritate la cumpararea terenului.

2. Exact curiozitatea asta o am si eu.... fratii si surorile mamei pot avea "o treaba" cu terenul in cazul donatiei catre nepot? Terenul nu este detinut in coproprietate de mama si frati/surori. Parcela are un singur proprietar (mama mea). Parcelele vecine stanga si dreapta sunt detinute de fratele mamei, respectiv sora mamei.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
dogbv77, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu au nicio treaba cu donatia. Fratii si surorile mamei nu sunt mostenitori rezervatari.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! donatie - ajutor! elryko elryko Buna ziua! As avea cateva intrebari daca ma poate ajuta cineva. Cineva doreste sa imi doneze un teren soti/sotie, nu au copi deloc, nici parinti, doar frati si ... (vezi toată discuția)
Testament george-lucian george-lucian Buna ziua,mama a primit de la bunicul prin testament autentic pamant la fel ca si toti fratii si surorile ei ,acum mama vrea sa ii faca act cumparare vanzare ... (vezi toată discuția)
Cine sunt mostenitorii Sophiam Sophiam Buna ziua! Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi ... (vezi toată discuția)