avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine sunt mostenitorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine sunt mostenitorii

Buna ziua!
Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi sau unchi, ea si mama mea au fost singurii copii ai bunicilor. Matusa mi-a facut testament pe ce mai are, casa, curte dar ma intreb daca nu ar fi facut cine ar fi mostenit-o. Si daca e facut poate fi atacat cu succes de cineva? si daca da, de cine? Mai sunt nepoti de veri si veri in viata. Fratele meu nu este nicio problema. Eu sunt cetatean suedez. Mii de multumiri!
Cel mai recent răspuns: Sophiam , utilizator 18:23, 24 Septembrie 2012
Reductiunea testamentului nu poate fi ceruta Decat de mostenitorii rezervatari sot, copii si parinti! Deci nu va faceti probleme, daca testamentul este si autentic ...cu atat mai mult!
Avînd în vedere vîrsta mătuşii, presupun că părinţii ei nu mai sunt în viaţă. Neavînd nici copii, înseamnă că nu există moştenitori rezervatari care să poată cere reducţiunea legatului (testamentului).

Prin urmare, din acest punct de vedere testamentul nu poate fi atacat.

Ar mai fi posibilitatea ca mama dumneavoastră (rudă în grad mai apropiat cu defuncta decît dumneavoastră şi care ar veni la moştenire în lipsa testamentului dacă ar fi în viaţă la data decesului surorii ei) sau, în lipsa mamei, fratele dumneavoastră, să atace testamentul pentru lipsa discernămîntului dacă pot dovedi existenţa unor afecţiuni care ar fi putut afecta starea psihică şi discernămîntul mătuşii în momentul semnării testamentului sau pentru vicierea consimţămîntului acesteia prin eroare, dol sau violenţă.

Se mai ridică o problemă. Casa si terenul sunt în întregime ale ei, sau au făcut parte din comunitatea de bunuri cu soţul ei decedat? Dacă au fost bunuri comune şi nu s-a dezbătut succesiunea după soţul ei, ar putea exista moştenitori pentru cota parte de bunuri a acestuia (părinţi, fraţi şi surori sau nepoţi din fraţi şi surori, veri, în ordinea claselor stabilite de lege), care, dacă pot dovedi acceptarea succesiunii, vor culege, alături de mătuşa dumneavoastră ca soţie supravieţuitoare, cota care li se cuvine, ceea ce ar duce la diminuarea cotei dumneavoastră din bunuri în urma decesului mătuşii.

Multumesc mult pentru raspuns! Da, testamentul este autentic.
Mii de multumiri! Mama mea nu mai traieste de mult si nici alti frati nu mai exista. Casa si pamantul sunt ramase de la bunici. Nu stiu in ce masura se considera bun comun pe care rudele sotului decedat (pe care nu le cunosc si nu stiu nimic despre ei, doar ca nu au tinut legatura mai de loc) le-ar putea contesta. Nu imi amintesc sa fi auzit ceva de vreo dezbatere a succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)