avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Donatie - ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Donatie - ajutor!

Buna ziua! As avea cateva intrebari daca ma poate ajuta cineva. Cineva doreste sa imi doneze un teren soti/sotie, nu au copi deloc, nici parinti, doar frati si surori, dar mentionez ca terenul a fost cumparat acum 20 de ani, nu este mostenire, au contractul de vanzare cumparare. Ma poate ataca cineva dintre frati sau surorile lor? Deci contractul de donatie il facem fara nici-o clauza sau pretenti, ei vor sa imi doneze ca sunt batrani. Ce recomandati? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elryko , utilizator 20:55, 4 Noiembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donație.
Frații și surorile nu sunt moștenitori rezervatari și nu au calitatea legala sa solicite reductiunea.
Multumesc de raspuns, deci pot sa accept donatia linistit? Nici nepoti la frati sau surori nu au dreptul sa ma atace dupa moartea lor?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici. Puteți încheia contractul liniștit.
Sub aspectul "atacarii" pe motiv de incalcare a rezervei succesorale, nu au nicio treabă. Însă pot invoca lipsa discernământului, datorat vârstei.
Asigurati-va ca pot sa scrie, ca asta e vointa lor, ca știu ce semnează și ca au discernământ.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2023
raluk0207, utilizator
Au discernamant, au fost profesori amandoi, sunt ft capabili. Ok asta vroiam sa stiu, findca notarul a zis contract de vanzare cumparare e mai sigur, ori a zis asa sa ia mai multi bani ori nustiu, findca jumate e intravilan si jumate extravilan, sau nu are treaba asta?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Taxele notariale sunt la fel, indiferent ca e vânzare sau donație.
La vânzare va complicați inutil.
În primul rand, ca dacă prețul este stabilit fata intenția de a fi plătit, vânzarea este anulabila.
În al doilea rand, pentru porțiunea de teren situata în extravilan, trebuie sa parcurgeți toată procedura de afișare a ofertei la Primarie și de exercitare a dreptului de preemțiune, ceea ce durează vreo 3 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2023
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Lamurire adidenisa adidenisa Ce diferenta este intre contract vanzare cumparare a unui imobil?? si Contract vanzare cumparare cu titlu de dontie???.Referitor la impozite si la siguranta ... (vezi toată discuția)
Buna seara am o situație.... părinții mei vor sa vândă un ... Danut Marius Danut Marius Buna seara Am o situație.... Părinții mei vor sa vândă un pamant(cu toate actele in regula)....dar cumpărătorul spune ceva despre PREEMTIUNE si vrea ... (vezi toată discuția)
Donație teren extravilan, se aplică legea 17/2014? nea_marin nea_marin Bună ziua, Din informațiile pe care le-am găsit eu, donațiile nu fac obiectul legii de mai sus însă notarul pe care l-am consultat mi-a spus ... (vezi toată discuția)