avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donație teren extravilan, se aplică legea 17/2014?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donație teren extravilan, se aplică legea 17/2014?

Bună ziua,

Din informațiile pe care le-am găsit eu, donațiile nu fac obiectul legii de mai sus însă notarul pe care l-am consultat mi-a spus contrariul.


Prin urmare, persoana care vrea să-mi doneze terenul este obligată să depună dosarul de preemțiune și să aștepte cele 30-45 de zile sau se poate face direct actul la notar?

Suntem rude, dar gradul este destul de îndepărtat. Știu că actul de donație este atacabil de către moștenitori dar procedura de vânzare-cumpărare cu preemțiune nu-mi oferă o posibilitate reală de a cumpăra un teren.

Mulțumesc,
Alexandru M.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 21:29, 3 Noiembrie 2016
Preemptiunea este doar la vanzare nu si la cumparare.
Buna ziua,
Legea nr. 17/2014 priveste unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, nefiind aplicabila actelor de donatie cu privire la terenurile extravilane.
Scopul legii antementionate este acela de comasare a terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunii fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic, insa este aplicabila doar in masura in care proprietarul terenului doreste sa procedeze la vanzarea unui teren extravilan.
Doar in ipoteza vanzarii se poate pune problema unui drept de preemtiune, astfel cum acesta este regelementat de legea antementionata in favoarea coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.

Se poate proceda la incheierea unui contract de donatie fara a se efectua procedura instituita de Legea nr. 17/2014.

Cu privire la posibilitatea efectiva de a cumpara un astfel de teren extravilan, mentionez faptul ca aceasta exista in situatia in care niciunul dintre preemptorii enumerati mai sus nu isi exercita dreptul legal.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2016
AVOCAT GEORGIANA URIAN, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc pt. răspuns. Am fost la un alt notar și mi-a spus că într-adevăr, legea 17 nu se aplică la donații.
Aș mai avea o întrebare, vă rog:

este necesar la donație acordul arendașului pt. înstrăinare?


Mulțumesc
nu dar trebuie sa preia donatarul contractul de arenda

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Teren arabil in arenda lupu iulian lupu iulian Buna ziua am urmatoarea intrbare Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera ... (vezi toată discuția)
Procedurile vanzarii terenului agricol MrFB MrFB Buna ziua!Care este procedura de a vinde terenul agricol in calitate de proprietar si nu arendas? Am inteles ca trebuie sa merg la primarie sa afisez oferta ... (vezi toată discuția)