Conform art. 1731 C.civ. „Vânzarea bunului cu privire la care există un drept de preempțiune legal sau convențional se poate face către un terț numai sub condiția suspensivă a neexercitării dreptului de preempțiune de către preemptor”.
Astfel, un asemenea contract indeplineste conditiile de fond pentru încheierea sa valabilă, dar va fi afectat de condiția mai sus amintită. Puteți trimite însă în acest caz o notificare scrisă cu confirmare de primire preemtorului și în cazul în care acesta nu accepta oferta sau nu răspunde în termenul legal veți putea dovedi îndeplinirea condiției de neexecutare a dreptului de preemțiune.
In Legea 17/2014 este stabilit ca instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman (prin Agentia Domeniilor Statului,), in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.
Acum, in noul proiect de lege, se modifica aceasta ordine de preemptiune astfel: coproprietari si rude pana la gradul I, apoi arendasi, urmati de statul roman (prin Agentia Domeniilor Statului, ) si de proprietarii de terenuri agricole vecini.
Aveti in vedere faptul ca, pentru terenurile situatuate in extravilan, este necesar sa fie intrunite in mod cumulativ cerintele prevazute la art. 3, 4 ,si 9 din legea 17/ 2014.
(anume detinerea de cadastru, intabulare, inscrierea in rolul fiscal, ofera de vanzare sa fie afisata, respectarea dreptului de preemptiune, obtinerea avizelor aferente).