avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren extravilan agricol.Vreau sa vand un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren extravilan agricol.Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul ...

Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor avizelor arendatorul refuza sa mai cumpere. Cum poate fi obligat sa cumpere avand in vedere ca am asteptat 10 luni ???
Cel mai recent răspuns: Dorin Voicilas , Avocat 09:54, 6 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate fi obligat să cumpere. Dacă ați încheiat un antecontract și v-a plătit un avans, rețineți avansul. Altceva nu aveți ce face. Nu puteți obliga pe cineva să cumpere numai pe o promisiune verbală.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate d-le avocat Voicilas , sunt si eu direct interesata de speta expusa , eu inteleg ca arendasul a uzat de dreptul de preemptiune. , depunand la Primarie acceptarea de oferta . Este un document oficial , denumit “ Comunicare de acceptare a ofertei de vanzare “ , si cuprinde in textul ei “ prin prezenta imi exprim intentia ferma de cumparare si accept oferta de vanzare a terenului... “ , nr. cadastral , nr. CF si pretul acceptat . Datat si semnat . Practic , nu ai nici un fel de parghie sa-l silesti sa si cumpere ? Altminteri , un astfel de preemptor , care doar vrea sa te impiedice sa vinzi , o poate face la nesfarsit ... Binenteles , nu exista un precontract , ca nu ai de unde sa stii ca va interveni un preemptor .
Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2023
CHKa, utilizator
Dar nu ai voie sa faci precontract si cu atat mai mult sa primesti un avans pana la obtinerea avizelor. Care avize te pun in asteptare 4 luni.
Abia apoi poti intocmi promisiunea bilaterala de vanzare. Daca mai ai cu cine.
Este o lege data cu dedicatie pentru firmele care se ocupa de cultivarea terenurilor agricole. Ei te pot bloca la nesfarsit pana scazi pretul unde doresc.
Eu va marturisesc ca am facut precontract - legal , la notar - fireste , cu clauza ca , daca din motive obiective nu-i pot vinde , ii voi restitui avansul in 3 zile de la aparitia cauzei respective . Ar fi si absurd sa nu poti incheia antecontract , nu depui asa ... aiurea oferta de vanzare , o depui cand ai un potential cumparator si un pret negociat .
Este o chestiune ceva mai delicată treaba aceasta cu vânzarea unui teren agricol extravilan. În primul rând, vânzarea-cumpărarea unui bun imobil reprezintă convenția părților, respectiv voința neviciată în închierea contractului de vânzare-cumpărare. Terenurile agricole se vând cu respectarea Legii nr. 17/2014, modificată și completată de Legea nr. 175/2020 și OUG nr. 104/2022. Actele normative enumerate prevăd procedura de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole, cu referire bineînțeles și la respectarea dreptului de preemțiune și încheierea unor acte în acest sens. Însă, dreptul de preemțiune și acceptarea ofertei de preț nu reprezintă același lucru cu promisiunea de vânzare-cumpărare. Adică, documentul denumit ”Comunicarea de acceptare a ofertei de vânzare” nu are aceeași forță juridică cu un precontract/promisiune de vânzare-cumpărare. În plus, potrivit prevederilor Codului civil dreptul de preemțiune în legătură cu un imobil se poate nota în cartea funciară, în măsura în care părțile încheie o convenție în acest sens, astfel ca viitoarea vânzare-cumpărare să primească o certitudine juridică, iar în cazul în care preemtorul refuză să mai cumpere, atunci proprietarul să-l poată forța să cumpere ținând cont de notarea din cartea funciară. Cu alte cuvinte, simpla respectare a procedurilor administrative legale privind vânzarea unui teren agricol extravilan, nu-l poate obliga pe preemtorul care a acceptat prețul să-și țină promisiunea. Repet, nimeni nu este obligat să cumpere, ci eventual poate fi obligat să-l despăgubească pe proprietar în cazul manifestării refuzului de cumpărare, despăgubirea fiind hotărâtă numai prin intermediul instanței, însă întotdeauna se va ține cont de o convenție sinalagmatică și nu de un act unilateral cum este documentul denumit ”Comunicarea de acceptare a ofertei de vânzare”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren arabil in arenda lupu iulian lupu iulian Buna ziua am urmatoarea intrbare Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren opreadaniela opreadaniela 1.daca preemtorul-arendas,refuza in mod expres la preemtiune (stipulat in contractul de arendare),mai are dreptul sa depuna comunicare de acceptare a ofertei ... (vezi toată discuția)