avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Activitate gadgetescu

Activitate gadgetescu

Va multumesc tuturor pentru raspuns si inteleg ca atat timp cat un judecator aproba o anumita forma a statutului in acel moment acela reprezinta legea.

In cazul in care ii cerem si ii motivam judecatorului cererile noastre, iar el accepta ... din acel moment este legal ceea ce este scris in statut nu ceea ce interpretam noi in lege

Corect?
Răspuns la discuția Hotarare AG vs CE
OK dar va fi ceva de scris :)

Principiul aprobat in sedintele premergatoare asocierii:
Pentru hotararile cu privire la hotararile cu caracter financiar, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota parte din proprietatea comuna.

Varianta descrisa in actualul statut
Pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota parte din proprietatea comuna;

La prima AG dupa constituire aceasta neconcordanta a fost semnalata de catre un membru, motiv pentru care s-a supus la vot introducerea acestei probleme pe ordinea de zi, a fost aprobata si ulterior Astfel Adunarea Generala a hotarat, cu majoritate de voturi, modificarea Statutului Asociaţiei de proprietari astfel incat sa reflecte principiile care au stat la baza asocierii proprietarilor.

In AG nu a fot numarul de membrii necesari (2/3) pentru ca hotararea AG sa fie suficienta motiv pentru care CE trebuia sa faca un fomular ce urma sa fie pus in cutiile postale pentru ca toti membrii sa poata vota.

In acest moment CE a hotarat ca pe langa aceasta varianta sa mai adauge cateva variante, mai mult au decis sa amane acest subiect cat mai mult posibil.

Motiv pentru care presedintele a ales sa faca singur (fara acceptul CE) formularul care sa le cere proprietarilor sa isi exprime punctul de vedere conform hotararii AG.

A gresit sau nu? Trebuia sa respecte hotararea CE sau cea a AG?

Nu a fost asa de mult de scris :)
Răspuns la discuția Hotarare AG vs CE
elga50 a scris:

Nu e vorba despre o hotarare oarecare, ci de una care ar fi fost inscrisa in statut. O data introdusa acolo si dosarul depus la judecatorie, judecatorul respinge statutul, deci trebuie refacut.


Problema este astfel:
Hotararea AG contravine din punctul de vedere al majoritatii CE, exista si unii care nu considera asta, dar la AG nu au fost prezenti 2/3 din numarul de membrii pentru a se putea modifica statutul, drept urmare se va face un formular de vot care se va pune in cutiile postale pentru ca fiecare sa voteze.

Iar speta este ca forma acelui formular sa nu fie conform hotararii AG ci sa li se mai dea oamenilor alte variante de vot.

Astfel disiparea in mai multe variante a duce clar la diluarea votului pentru a nu se putea strage cele 2/3 din voturi necesare

Intrebarea este Presedintele poate face formularul dupa cum am hotarat in AG sau trebuie sa se supuna CE?

Adunarea generala a adoptat cu majoritatea celor prezenti o hotarare si respectiv forma ei, aceasta hotarare duce la modificarea statutului, deci trebuie dusa la indeplinire de CE

In acceptiunea majoritatii CE aceasta hotarare contravine legii. Drept urmare CE doreste ca pe langa varianta votata in AG sa introduca alte 2 variante din care oamenii sa aleaga.

Ce ar trebui sa faca presedintele in acest caz?

Sa duca la indeplinire Hotararea AG sau cea a CE? Se poate opune Presedintele hotararii CE?

Este un punct de vedere nou si foarte interesant, mult mai aproape de realitate.

Este posibil sa facem acest tip de impartire in cadrul asociatiei?

Zona de interes 1 - spatii de locuit si spatii comerciale (70% din cota indiviza)
Zona de interes 2 - anexe la spatiile de locuit sau comerciale (30% din cota indiviza)

In cazul in care votam un subiect ce tine de o singura zona vor vota doar proprietarii acelei zone.

Cum ar trebui sa impartim voturile cad va trebui votat un subiect ce tine de ambele zone de interes?

De exemplu firma de management ce va administra tioate spatiile comune?
Alegerea Presedintelui sau membrilor CE

-Impartim cele 2 zone de interes conform cotei indivize:
-proprietarii din ambele zone voteaza un vot / proprietate
-rezultatul final va fi ponderat cu cota parte a fiecarei zone de interes?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Aveti dreptate, imi cer scuze ca am intervenit intr-o intrebare care nu era adresata de catre mine si am schimbat datele problemei.
Va multumesc pentru raspuns, eu nu faceam decat sa exprim un punct de vedere; legea o stiu pentru ca am dat acelasi citat, dar problema vine la interpretare si am oferit 3 puncte de vedere diferite cu argumente pro si contra ... eu nu am studii de drept, iar argumentele vin din partea persoanelor din Comitetul Executiv care sustin fiecare altceva.

Am incercat sa scriu si pe acest forum ... poate primesc puncte de vedere avizate.

O alta intrebare as putea cere un punct de vedere de la o entitate a statului cu privire la aceasta speta?

@ynocentta,
Un astfel de vot produce niste efecte in mod vadit inechitabile astfel daca un proprietar si-ar cumpra 50 boxe pe care ar plati sub pretul unui apartament ar putea decide ceea ce doreste in asociatie.
elga50 a scris:

Pentru un apartament in care nu se locuieste se platesc toate cheltuielile, mai putin curentul electric, salubritatea si gazele, cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane.
Aceste trei cheltuieli se repartizeaza pentru consumul acestor utilitati si servicii de catre persoane. Daca apartamentul este nelocuit, inseamna ca nu exista persoane care sa consume curentul electric, gaze sau sa faca gunoi.


Imi permit sa va contrazic (doar putin :) ) si mai exact nu in toate cazurile si va dau urmatoarea speta:

Gunoiul nu se plateste (sector 3)
Curentul este pentru iluminarea spatiilor comune si a parcarilor subterane dar si alimentarea electroconvectoarelor ce incalzesc spatiile comune. Toti acesti consumatori sunt independent de faptul ca este cineva acasa sau nu, ce-i drept daca nimeni nu ar fi in complex ar putea fi inchise.
Pentru gaze respectiv apa sunt contoare separate.

In acest caz cum putem pune cheltuieli / persoana? Iar daca persoana nu este acasa cu ce influenteaza cheltuielile?

Va multumesc anticipat pentru punctul de vedere.

In primul rand imi cer scuze, in cazul in care s-a mai discutat pe forum despre aceasta problema, dar nu am reusit sa gasesc raspunsul la intrebarea mea. Inainte de a pune intrebarea voi expune intai informatiile:

Avem proprietati in cadrul asociatiei cu diferite destinatii:
- Apartamente
- Spatii Comerciale
- Boxe
- Locuri de parcare subterane
- Spatii tehnice

Inafara de spatiile tehnice (care sunt incluse in proprietatea comuna) toate celelalte proprietati au numere cadastrale diferite.

Avem proprietari care sunt de mai multe feluri:
- Proprietar al unui apartament
- Proprietar de spatiu comercial
- Proprietar a 2 sau mai multe apartamente
- Proprietar de apartament, boxa si loc de parcare
- Proprietar de loc de parcare
- Proprietar de boxa
-

In lege avem definitia proprietatii:
Art. 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
b) proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara.


Si avem modalitatea de vot (nu ma intereseaza investitiile si consolidarea):
Art. 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;


Intrebarea este cum calculam voturile:
1. un proprietar un vot (indiferent de numarul de proprietati)
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO:
- nu este scris in lege proprietatea sa individuala ci doar proprietatea sa ceea ce inseamna ca sunt toate proprietatile detinute.
- textul proprietatea sa individuala apare in alte paragrafe de lege si legiuitorul ar fi scris proprietatea sa individuala daca s-ar fi referit la un singur apartament.
CONTRA:
- proprietate individuala = proprietatea sa
- interpretarea trebuie sa fie de buna credinta si sa respecte sensul legii


2. o proprietate un vot
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie nu ca mai multe apartamente
CONTRA
- Proprietatrul de boxa (3mp) are acelasi drept de vot cu proprietarul unui duplex (400mp) si nu este echitabil

2. o proprietate locativa sau cu caracter comercial - un vot

Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie
- in mod normal (blocurile comuniste) boxele si locurile de parcare din bloc erau conexate apartamentului si reprezentau un tot unitar aveau un singur numar cadastral; astfel acestea sunt in fapt anexe ale proprietatii
- la sectia financiara ti se deschide un singur rol fiscal in cazul in care detii un apartament, 4 boxe si 2 locuri de parcare si nu 7.
- spiritul legii este ca votul sa fie cat se poate de echitabil si sa nu puna pe acelasi plan un proprietatrul de boxa (3mp) cu proprietarul unui duplex (400mp)
CONTRA
- proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie de unde se poate intelege si boxa sau loc de parcare.

Sper ca nu v-am plictisit si astept un raspuns