avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul in cadrul asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul in cadrul asociatie de proprietari

In primul rand imi cer scuze, in cazul in care s-a mai discutat pe forum despre aceasta problema, dar nu am reusit sa gasesc raspunsul la intrebarea mea. Inainte de a pune intrebarea voi expune intai informatiile:

Avem proprietati in cadrul asociatiei cu diferite destinatii:
- Apartamente
- Spatii Comerciale
- Boxe
- Locuri de parcare subterane
- Spatii tehnice

Inafara de spatiile tehnice (care sunt incluse in proprietatea comuna) toate celelalte proprietati au numere cadastrale diferite.

Avem proprietari care sunt de mai multe feluri:
- Proprietar al unui apartament
- Proprietar de spatiu comercial
- Proprietar a 2 sau mai multe apartamente
- Proprietar de apartament, boxa si loc de parcare
- Proprietar de loc de parcare
- Proprietar de boxa
-

In lege avem definitia proprietatii:
Art. 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
b) proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara.


Si avem modalitatea de vot (nu ma intereseaza investitiile si consolidarea):
Art. 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;


Intrebarea este cum calculam voturile:
1. un proprietar un vot (indiferent de numarul de proprietati)
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO:
- nu este scris in lege proprietatea sa individuala ci doar proprietatea sa ceea ce inseamna ca sunt toate proprietatile detinute.
- textul proprietatea sa individuala apare in alte paragrafe de lege si legiuitorul ar fi scris proprietatea sa individuala daca s-ar fi referit la un singur apartament.
CONTRA:
- proprietate individuala = proprietatea sa
- interpretarea trebuie sa fie de buna credinta si sa respecte sensul legii


2. o proprietate un vot
Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie nu ca mai multe apartamente
CONTRA
- Proprietatrul de boxa (3mp) are acelasi drept de vot cu proprietarul unui duplex (400mp) si nu este echitabil

2. o proprietate locativa sau cu caracter comercial - un vot

Argumentele pentru aceasta varianta sunt:
PRO
- chiar in textul legii se spune ca proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie
- in mod normal (blocurile comuniste) boxele si locurile de parcare din bloc erau conexate apartamentului si reprezentau un tot unitar aveau un singur numar cadastral; astfel acestea sunt in fapt anexe ale proprietatii
- la sectia financiara ti se deschide un singur rol fiscal in cazul in care detii un apartament, 4 boxe si 2 locuri de parcare si nu 7.
- spiritul legii este ca votul sa fie cat se poate de echitabil si sa nu puna pe acelasi plan un proprietatrul de boxa (3mp) cu proprietarul unui duplex (400mp)
CONTRA
- proprietatea este definita ca un apartament sau spatiu cu alta destinatie de unde se poate intelege si boxa sau loc de parcare.

Sper ca nu v-am plictisit si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:46, 27 Ianuarie 2013
1-Fiecare proprietate beneficiaza de 1 vot indiferent de aspectul ca acelasi proprietar detine "n" proprietati in imobil
2-Dispozitia in vigoare vizeaza vot aferent proprietate indiferent de suprafata acesteia
@ynocentta,
Un astfel de vot produce niste efecte in mod vadit inechitabile astfel daca un proprietar si-ar cumpra 50 boxe pe care ar plati sub pretul unui apartament ar putea decide ceea ce doreste in asociatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
Adriantot, moderator
gadgetescu a scris:


Un astfel de vot produce niste efecte in mod vadit inechitabile



Fiecare utilizator este liber sa isi exprime opiniile
In speta de fata ,am invocat dispozitia in vigoare

Art 25 (1) a) din L nr 230/2007 fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa


Daca apreciati ca dispozitia in vigoare produce efecte inechitabile,aveti dreptul sa sustineti si sa probati dezavantajele si neajunsurile dispozitiei in vigoare,sa o combateti si puteti supune discutiei participantilor la adunarea generala forma de votare pe care o apreciati dvs ca este perfecta,
ca satisface interesele tuturor proprietarilor din imobil
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
ynocentta, utilizator
Va multumesc pentru raspuns, eu nu faceam decat sa exprim un punct de vedere; legea o stiu pentru ca am dat acelasi citat, dar problema vine la interpretare si am oferit 3 puncte de vedere diferite cu argumente pro si contra ... eu nu am studii de drept, iar argumentele vin din partea persoanelor din Comitetul Executiv care sustin fiecare altceva.

Am incercat sa scriu si pe acest forum ... poate primesc puncte de vedere avizate.

O alta intrebare as putea cere un punct de vedere de la o entitate a statului cu privire la aceasta speta?

Sa pornim de la simplu la complex.
In cazul blocurilor vechi "comuniste" avem apartamente ca proprietati individuale si proprietatea comuna. Consideram ca fiecare apartament are un proprietar diferit. Atunci vom avea atatea voturi cate apartamente avem, indiferent de suprafata apartamentului..
Daca un proprietar cumpara un al doilea apartament in bloc, el va avea 2 voturi, il inlocuieste la al doilea apartament pe fostul proprietar.

Concluzia care se poate trage este ca "pentru proprietatea sa" se refera la cate o proprietate identificata prin act de proprietate separat, deci si numar in CF diferit.

Daca spuneti ca la dv. in condominiu aveti mai multe feluri de proprietati, dar fiecare cu un numar in CF, se trage concluzia ca aveti tot atatia proprietari. Unul poate sa detina chiar doua sau trei proprietati din tot atatea categorii de proprietati (apartament, boxa, loc de parcare). In acest caz ar avea cate 1 vot pentru fiecare proprietate identificata separat prin numar cadastral separat.

In actul de proprietate fiecare unitate imobiliara are si o cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
Daca structura condominiului este unitara, adica acolo unde se afla boxa se afla alaturat sau deasupra sau dedesupt si apartamente, atunci proprietarul unei boxe detine si el o cota-parte indiviza din intreaga proprietate comuna, asadar hotararile care se iau in legatura cu aceasta il privesc si pe el.

Nu faceti diferenta intre o boxa si un apartament din punct de vedere al suprafetei pentru ca atunci ar trebui sa aveti in vedere si suprafata diferita a apartamentelor si deci valoarea votului ar trebui sa fie considerata in functie de cota-parte indiviza, ceea ce este impotriva reglementarilor legale, in afara de marile investitii despre care ati zis ca nu discutam.

Ati putea separa proprietea comuna pe zone de interes. Nu stiu cum sunt amplasate aceste proprietati, dar as putea sa ma refer la ceva care este evident. De exmplu ati putea separa proprietatea comuna a condominiului in zona apartamentelor si alta parte a proprietatii comune in zona parcarii. In acest fel ati putea desparti problemele si deci si proprietarii interesati de proprietatea comuna din fiecare zona in parte dupa cum au sau n-au proprietati individuale in acele zone.
De exemplu un proprietar de apartament care nu ar avea in proprietate si un spatiu in parcare, nu ar avea de ce sa fie interesat de ce probleme sunt in zona parcarii si atunci n-ar avea de ce sa participe la deciziile privitoare la aceasta zona.


Alte discuții în legătură

Nr. voturi pentru o proprietate micav micav Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea Lege nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de ... (vezi toată discuția)
Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi? zice zice In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe ... (vezi toată discuția)
Statutul asociație de proprietari americanu28 americanu28 Bună ziua. In ce condiții se poate schimba statutul Asociație de proprietari?Locuiesc intr-un bloc nou in cadrul unui complex rezidențial si ... (vezi toată discuția)