avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Statutul Asociație de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Statutul Asociație de proprietari

Bună ziua. In ce condiții se poate schimba statutul Asociație de proprietari?Locuiesc intr-un bloc nou in cadrul unui complex rezidențial si dezvoltatorul mai deține pe lângă 10 apartamente din totalul de 83 si vreo 61 locuri de parcare si vreo 30 boxe.Din ce-am înțeles eu sunt trecuți in statut cu toate acestea si au dreptul la atâtea voturi câte proprietăți au.??? ? Adică in in jur de 90 voturi? Si noi restul 70? Nu m-i se pare corect ca pentru o boxa de 3 mp sa ai 1 vot la fel ca un proprietar de apartament de 80 mp.Va rog sa m-a ajutati cu ce putem face in acest caz. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:46, 10 Iunie 2013
Ca sa schibati statutul va trebuie acordul a 2/3 din numarul proprietarilor.
La dv. problema este ca in statut, dupa cate inteleg, chiar si spatiile anexe intra in numararea voturilor, ceea ce este ciudat.
In mod normal detinatorii de apartamente ar trebui sa voteze pentru problemele legate de partea unde sunt apartamentele si boxele, iar detinatorii de garaje numai pentru partea de interes cu garajele.
Puteti sa fortati putin nota si sa incercati sa va reorganizati asociatia, sa strangeti 2/3 din voturile necesare schimbarii statutului, considerand un proprietar de apartament, boxa si garaj cu 1 vot.
Ati putea sa constituiti o alta asociatie, in conditiile legii.
Buna ziua.Credeti ca se poate sa facem alta asociatie?E o idee buna.Si ce facem cu locurile de parcare?Ce facem cu actuala asocietie?
Nu cred ca trebuie sa renuntati la actuala asociatie. In fapt trebuie sa mai asteptati pana si celelalte apartamente sa fie achizitionate si intr-o majoritate confortabila sa decideti.
Studiati bine statutul. Nu este normal ca proprietarul unui loc de parcare sau a unei boxe sa decida activitatea in imobil, mai ales cand unul sau mai multe locuri de parcare pot sa le achizitioneze si o persoana care nu face parte din imobil...
Verificati cu atentie documentele initiale aflate in dosarul de infiintare. Verificati ca si noii proprietari (cei care au achizitionat apartamente dupa infiintarea as. prop.), au depus diligentele pentru a deveni membri ai asociatiei de proprietari - stiind faptul ca au drept de vot in AG a proprietarilor numai membrii. Poate ca acest lucru se bazeaza si dezvoltatorul si acolitii sai. Umblati si pe membrii com. executiv daca observati ca acestia nu sustin interesele membrilor.
Studiati cu atentie legislatia as. prop.; poate apelati si la un avocat.
In aceste conditii + eventuala modificare a statutului, puteti creea conditii de desfasurare normala a activitatii as. prop.
Succes!
Nu m-i se pare corect ca pentru o boxa de 3 mp sa ai 1 vot la fel ca un proprietar de apartament de 80 mp



L nr 230/2007 Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotararile adunarilor generale vor fi luate cu votul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii, dar nu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata.
(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.
(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.

Daca aveti interesul puteti demara procedura legala de infiintare asociatie de proprietari Art.
L nr 230/2007 art 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.
Art. 6. - (1) Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in a carui raza teritoriala se afla cladirea.
(2) Statutul si acordul de asociere se intocmesc in baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie sa contina:
a) adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele si prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea cladirii, structura cladirii, numarul de etaje, numarul de apartamente structurate pe numar de camere, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent cladirii;
d) enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna;
e) cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna.
(4) Asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatorului-delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla cladirea.
(5) Incheierea se da fara citarea partilor si este executorie.
(6) Incheierea este supusa recursului in termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judeca cu citarea partilor.
Art. 7. - Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.



Alte discuții în legătură

Vot in adunarea generala a asociatiei americanu28 americanu28 Buna ziua Va rog sa m-a ajutati cu o problema. Mai este in vigoare capitolul mai jos mentionat? Daca da, atunci pentru a vota alegerea presedintelui si a ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatie de proprietari gadgetescu gadgetescu In primul rand imi cer scuze, in cazul in care s-a mai discutat pe forum despre aceasta problema, dar nu am reusit sa gasesc raspunsul la intrebarea mea. ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari carla5025 carla5025 Cate voturi are un proprietar care are mai multe apartamente. Va putea sa se opuna infiintarii asociatiei de proprietari daca detine 30% din apartamente si mai ... (vezi toată discuția)