avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Activitate simo_crisa

Activitate simo_crisa

Va multumesc pentru raspuns. Precizez ca data de nastere a mamei e 23/01/1957. Ceea ce ma intereseaza sa stiu este daca ea poate sa insumeze cei 15 ani lucrati in italia chiar daca a continuat sa primeasca pensie anticipata in Romania.
Buna ziua, va scriu in numele mamei, pensionata in Romania anticipat in 2011 si cu somaj in acest moment in Italia. Intrebarea mea este urmatoarea: cand o sa indeplineasca 66 de ani si 7 luni si macar 20 de ani de contributie o sa poata face cererea de pensie in Italia fara sa ceara totalizarea anilor in Romania si bineinteles sa specifice ca detine deja o pensie in Romania? Este posibil acest lucru? Sau cand o sa aiba varsta de pensionare in Romania de 63 o sa poata ceara in Romania totalizarea anilor platiti in Italia, chiar daca nu a mai suspendat pensia anticipata in Romania? Incerca sa rezolv situatia ei in modul cel mai bun posibil. Ar fi posibil sa returnez banii pensiei anticipate in Romania? Va multumesc mult.
Răspuns la discuția pensie anticipata
Inca nu imi este clar un fapt. Mama are 10 ani de contributie in Italia, ii lipsesc alti 10 pentru a solicita pensia anticipata - sunt prevazuti min 20 ani de contributie. Daca o sa accepte sa primeasca pensia anticipata in Romania, o sa trebuiasca sa faca declaratia individuala de asigurare, in caz ca realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 4 ori castigul salarial mediu brut?
Răspuns la discuția pensie anticipata
Va multumesc pentru raspuns. Exista posibilitatea ca mama sa beneficieze de pensii separate in doua tari separate, fara a cere totalizarea pensiei aici in Italia?
Buna seara, va scriu in numele mamei mele, care anul acesta a primit raspuns in urma depunerii actelor in vederea obtinerii pensiei anticipate. In momentul de fata mama locuieste cu mine in Italia, unde lucreaza part-time cu un contract in regula de munca. Intrebarea mea este urmatoarea: se pot primi doua pensii in doua tari straine? O sa aiba probleme mai tarziu din cauza pensiei anticipate primite per teritoriul roman? Va multumesc anticipat. Simona