avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata in Romania si contract de munca in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata in Romania si contract de munca in Italia

Buna ziua, va scriu in numele mamei, pensionata in Romania anticipat in 2011 si cu somaj in acest moment in Italia. Intrebarea mea este urmatoarea: cand o sa indeplineasca 66 de ani si 7 luni si macar 20 de ani de contributie o sa poata face cererea de pensie in Italia fara sa ceara totalizarea anilor in Romania si bineinteles sa specifice ca detine deja o pensie in Romania? Este posibil acest lucru? Sau cand o sa aiba varsta de pensionare in Romania de 63 o sa poata ceara in Romania totalizarea anilor platiti in Italia, chiar daca nu a mai suspendat pensia anticipata in Romania? Incerca sa rezolv situatia ei in modul cel mai bun posibil. Ar fi posibil sa returnez banii pensiei anticipate in Romania? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:22, 31 Martie 2018
Trebuie sa fiti mai concis in ceea ce cereti pentru ca cel ce va raspunde sa stie de fapt ce vreţi sa aflati.
Din ceea ce postati s-ar deduce ca mama Dvs ar vrea sa ramana in Italia, banuiesc ca alaturi de Dvs.
Precizati anul nasterii mamei Dvs.
Cati ani a lucrat in Romania si daca a avut grupe de munca etc.
Cati ani a lucat in Italia.
In Romania, conform legii pensiilor, se poate insuma stagiul de cotizare cu stagiul lucrat in Italia.
Nu stiu daca si reciproca, in sesul ca s-ar putea sa nu ii trebuiasca chiar 20 de ani pentru a primi pensie in Italia.
Banuiesc ca si acolo, ca si in Romania, somajul se considera stagiu de cotizare.
Aceste informatii le-ati putea afla chiar Dvs, daca sunteti acolo, de la asigurarile sociale.
Pana atunci mai puteti studia si urmatorul link:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
procesomanul, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Precizez ca data de nastere a mamei e 23/01/1957. Ceea ce ma intereseaza sa stiu este daca ea poate sa insumeze cei 15 ani lucrati in italia chiar daca a continuat sa primeasca pensie anticipata in Romania.
Daca v-ati pensionat anticipat in 2011, acum pensia este de limita de varsta.
Pentru anii lucrati in Italia veti otine pensie de la statul Italian.
Detalii "pensii internationale" aici:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ma pot pensiona? eugeniacrn eugeniacrn Sunt nascuta in 27 iulie 1957 ,am lucrat in Romania cu carte de munca 25 ani si 5 luni (am fost disponibilizata cu ordonanta de 2 ani). In Italia am lucrat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala eugeniacoroian eugeniacoroian Buna ziua As dori cateva raspunsuri la urmatoarele intrebari: Am o vechime in munca in Romania de 27 de ani si in Italia de 8 ani. Sunt nascuta la data ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata simo_crisa simo_crisa Buna seara, va scriu in numele mamei mele, care anul acesta a primit raspuns in urma depunerii actelor in vederea obtinerii pensiei anticipate. In momentul de ... (vezi toată discuția)