Sunt nascuta in 27 iulie 1957 ,am lucrat in Romania cu carte de munca 25 ani si 5 luni (am fost disponibilizata cu ordonanta de 2 ani).
In Italia am lucrat cu acte 5 ani si 7 luni.
As dorii sa stiu cand pot sa ies la pensie de varsta sau anticipata partial.
Anii de somaj se considera vechime?
Cu stima Eugenia.
1. Pentru o femeie nascuta in iulie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. - Stagiul de cotizare din Italia se adauga la stagiul de cotizare din Romania.
- Pentru aceasta trebuie sa mergeti la Casa de Pensii sa solicitati sa completati formularul E207 = "Certificat pentru cariera asiguratului" pe care il depuneti, cu nr. de inregistrare, tot la Casa de Pensii care se va ocupa de trimiterea luni in Italia si de primirea raspunsului cu stagiul de cotizare de acolo.
- La fel veti proceda, dar in sens invers, cand veti indeplini conditiile pentru e beneficia de pensie si din Italia.
3. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 10 luni, in mai 2018.
4. - Daca veti primi actele cu stagiul de cotizare din Italia si veti indeplini stagiul complet de cotizare (de 30 de ani si 10 luni) veti putea solicita pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 10 luni, adica oricand de acum inainte.
- Diminuarea pensiei este de 0,75% pentru ficare luna de anticipare.
- In mai 2018 pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.