avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna seara, va scriu in numele mamei mele, care anul acesta a primit raspuns in urma depunerii actelor in vederea obtinerii pensiei anticipate. In momentul de fata mama locuieste cu mine in Italia, unde lucreaza part-time cu un contract in regula de munca. Intrebarea mea este urmatoarea: se pot primi doua pensii in doua tari straine? O sa aiba probleme mai tarziu din cauza pensiei anticipate primite per teritoriul roman? Va multumesc anticipat. Simona
Cel mai recent răspuns: simo_crisa , utilizator 17:44, 26 Ianuarie 2013
Daca acum beneficiaza de pensie anticipata nu poate cumula aceasta pensie cu nici un alt venit profesional decat daca se suspenda pensia pe aceasta perioada.
Va multumesc pentru raspuns. Exista posibilitatea ca mama sa beneficieze de pensii separate in doua tari separate, fara a cere totalizarea pensiei aici in Italia?
1. Perioadele lucrate legal in tarile din UE sunt recunoscute ca stagii de cotizare.

2. Mama dvs. poate solicita pensie si de la statul italian, cand va incheia activitatea acolo, prin adaugarea la stagiul de cotizare de acolo a stagiului de cotizare din Romania.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Inca nu imi este clar un fapt. Mama are 10 ani de contributie in Italia, ii lipsesc alti 10 pentru a solicita pensia anticipata - sunt prevazuti min 20 ani de contributie. Daca o sa accepte sa primeasca pensia anticipata in Romania, o sa trebuiasca sa faca declaratia individuala de asigurare, in caz ca realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 4 ori castigul salarial mediu brut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata in romania si contract de munca in italia simo_crisa simo_crisa Buna ziua, va scriu in numele mamei, pensionata in Romania anticipat in 2011 si cu somaj in acest moment in Italia. Intrebarea mea este urmatoarea: cand o sa ... (vezi toată discuția)
Despre pensie marusia76 marusia76 Buna ziua! Am o intrebare va rog. Mama a iesit la pensie anticipata ,apoi in cea de drept dar in toata aceasta perioada a avut contract de munca 4 ore ... (vezi toată discuția)
Pensie italia - conditii, vechime, varsta silviamarin silviamarin Am o vechime de 23 de ani de munca in Romania si de 7ani lucrati in ITALIA . Care este modalitatea de a incasa un cumul la anii de vechime pentru a intra in ... (vezi toată discuția)