Buna seara,
Eu fac parte din categoria celor care au depus declaratiile cerute de legislatie pana la 31 ianuarie. Am depus deci si declaratia 600. Mai trebuie sa depun declaratia unica pe anul 2018 pana la 15 iulie? Vor fi declaratii duble.Cum se procedeaza?
Inca nu mi-e clar daca pot plati fractionat, daca trebuie sa platesc conform delaratiei 600 pe 2018 pe care deja am depus-o si daca pana se lamuresc lucrurile prin legislatie,trebuie sa tin cont de prevederile codului fiscal care imi cere sa platesc pe trim 1 2018 suma aferenta trimestrului IV al anului trecut . In acest caz tremenul de plata ar ramane tot 25 martie 2018,nu-i asa? Este cineva mai informat? Va multumesc.
Se pare ca dvs nu aveti evidenta contabila.Prejudiciul se constata in urma inventarierii gestiunii respective si este stabilit prin comparatie cu soldul scriptic al gestiunii din contabilitate.Se intocmeste o nota contabila pentru imputarea minusului sau se intocmeste dosar pentru deschiderea actiunii in tribunal,dosar ce se inainteaza compartimentului juridic, daca aveti intentia de a va face parte intr-un proces. Deci va trebuie evidenta contabila si un contabil.
Revenire mai explicita : sunt pensionat anticipat din cauza inchiderii societatii unde am lucrat.Conform legii nu pot cumula pensia anticipata cu veniturile din PFA si am ales sa nu activez pensia pana ce nu implinesc varsta de pensionare definitiva.Veniturile din PFA vor fi sub nivelul salariului minim brut comunicat pentru 2018.Deci nu voi fi obligat sa platesc cas si cass. In aceste conditii cum pot beneficia de calitatea de asigurat la sanatate? Trebuie sa contribui la nivelul salariului minim brut desi veniturile sunt sub nivel?De ce nu ne lasa legiuitorul sa cumulam pensia cu veniturile din pfa? Voi fi un pensionar prea bogat? Va multumesc.
Daca voi avea venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara in anul 2018 si nu voi avea de platit cas si cass voi fi considerat contributor la sanatate? Va conta ca am cotizat ca salariat timp de 42 de ani? Voi beneficia de servicii medicale fara probleme sau sunt obligat sa platesc cass la nivelul salariului minim brut desi eu nu mai am venituri lunare de acest nivel? Va multumesc.
ANDRU55
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cf Cod Fiscal art 114 alin(2) lit 'g'categorie venituri realizate de contribuabili care nu sunt inregistrati fiscal,incadrare in venituri din alte surse, deci se plateste impozit 16% .Se datoreaza 5,5% sanatate, nu se datoreaza CAS (pensie) pentru contracte civile.Contractele civile se pot folosi numai pentru munca cu caracter ocazional, pentru munca cu caracter permanent trebuie incheiat contract de munca. In cazul delaratiei 100 se declara numai impozitul ,se achita pana pe 25 a lunii curente pt luna precedenta,urmand ca in 2018,dupa declararea in D.205 a veniturilor dvs ,ANAF sa hotarasca daca se plateste sanatate sau nu, asta dupa ultimele modificari aparute.
ANDRU55
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cand deschideti lista cu impozite,insistati in partea de jos,repetat,si treptat se desfasoara toata lista. Asa am patit si eu si eram total bulversat fiindca mi se tot repeta de la ANAF ca acolo gasesc ce-mi trebuie.Mie mi se pare un program total nereusit...Dar asta e... Succes.
Buna seara,
Am tot citit Ord 79 si tot nu sunt sigur ca am inteles corect cum se stabileste baza de impozitare pentru PFA din 2018. Interpretarea mea este urmatoarea: venit brut anual - chelt deductibile anuale = venit net anual. Daca venitul net anual se imparte la 12 si rezulta o suma lunara mai mica decat salariul minim brut lunar in vigoare , atunci PFA nu are obligatia de a plati CAS si CASS .Daca suma este mai mare ,atunci se aplica la o baza de impozitare egala cu salariul minim brut, 25% CAS si 10% CASS. Dupa scaderea acestora se aplica impozit pe venit 10%. Ma contrazice cineva? Va multumesc mult.
ANDRU55
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Am intrebat la ANAF si am primit urmatorul raspuns: se declara in D 100, categoria 'venituri din alte surse'' nr identificare 690, in 2018 se face d.205 si ANAF va hotari daca se va plati contributie la sanatate sau nu.Deci acum platesc doar impozit 16%. Sper sa ajute si altora aflati in incurcatura.
Buna seara,
Incepand cu luna octombrie 2017 Declaratia 112 nu mai cuprinde segmentul pentru conventiile civile. Cum declar obligatiile fiscale pentru respectiva prestatie?