Lucian44
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 616
Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.
Din ce am citit dumneavoastra ati mentionat ca este fereastra rabatabila, cu geam opac ... deci de lumina/aerisire si nu de vedere catre vecinatate ...
Un caz similar am avut si eu, dar parca am citit ca "daca ferestrele sunt opace si nu ofera deschidere de vedere,sau sunt solutii tehnice care sa impiedice vederea catre vecin (gen o consola/placa distantata de fereastra, fixata pe zid), atunci constructia poate avea si ferestre de aerisire/iluminare fara limitare de distanta ) ... Acu exact textul de lege ramane sa vedeti care este ...
Garajul este construit de peste 50 de ani, din grinzi de stejar si acoperis de tabla, cu acordul de atunci din 1963 al proprietarilor anteriori vecinului actual (acesta cumparand in anii 1985 casa cu perete comun).
Acoperisul, respectiv "fusta" acoperisului cat poate trece peste limita data de peretele comun limita de vecinatate (panta este ok spre vecin) ? Extinderea "fustei" acoperisului peste proprietatea mea fata de cum a fost (inainte era la limita peretelui), poate fi facuta fara acordul partilor?
Poate executa fara acord izolarea peretelui limita adaugand in plus 25-30 cm peste limita de vecinatate cu polistiren gros si tencuiala peste (trecand astfel peste tabla garajului meu lipit de peretele comun si incastrandu-l ) ?
Intentia vecinului a fost exprimata ca "vrea sa-mi daram garajul" - garaj lipit si existent la data cand au cumparat vecinii casa cu peretele comun.
Multumesc de raspuns!
Mama mea in varsta de 71 ani, posesor carnet renta viagera prin vanzare anterioara de teren, nu a mai primit valoarea rentei anului trecut motivandu-se nevizarea anuala in termen a carnetului de rentier. In 2011 primise prima oara renta, si in momentul primirii banilor i s-a vizat carnetul si mentionat suma echivalenta primita.
Drept pentru care a asteptat pana in decembrie 2012 sosirea rentei, dupa care la solicitare i s-a raspuns telefonic ca au fost unele intarzieri in plata, dar in ianuarie 2013 i se va achita renta.
La 31.01.2013 la reluare solicitare, i s-a raspuns ca nu a vizat in termen carnetul primit, drept pentru care renta nu se mai poate plati.
In numele mamei si la rugamintea acesteia, fiind pensionara si suma fiindu-i foarte necesara, rog a-mi preciza daca mai poate obtine sau recupera renta aferenta anului trecut si ce trebuie sa faca sau modul in care poate rezolva achitarea rentei.