avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Litigiu privind arhitectura casei: vecinul spune că ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Litigiu privind arhitectura casei: vecinul spune că mă va da în judecată pentru că i-am invadat intimitatea, deși a semnat că e de acord cu construcția. Ce se poate întâmpla dacă o face?

Bună ziua,

Recent m-am apucat de construcția unei case și vecinul din dreapta mă amenință că mă va da în judecată pentru că i-am invadat intimitatea. Susține asta pentru că am prevăzut niște geamuri opace rabatabile pe partea lui și că il vor deranja atunci când vrea să stea pe terasă.
Am autorizație de construcție și am respectat întocmai proiectul, am chiar și semnătura lui că este de acord cu construcția. Casa este pe un singur nivel și casa este la 1 metru de proprietatea lui.
Argumentele lui sunt:
- "Nu mi-ați arătat proiectul casei atunci când am semnat" - este adevărat, dar nu a cerut asta, a semnat pur și simplu;
- "V-am spus să nu vă faceți geamuri pe partea mea" - asta nu este adevărat.

Întrebările mele sunt:

1. Are vreo șansă legală de câștig pe o temă din asta?
2. Dacă mă dă în judecată, are dreptul să sisteze șantierul până la soluționare?

Mulțumesc,
Iulian Balan
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:35, 19 Mai 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatia este reglementata in Codul Civil, dupa cum puteti vedea mai jos.
Daca ati obtinut autorizatie de construire, imi inchipui ca sunt respectate toate cerintele legale.
Nu trebuia sa ii aratati proiectul si nici nu va poate vecinul impune unde sa faceti geamuri.

Art. 612
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Art. 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Un caz similar am avut si eu, dar parca am citit ca "daca ferestrele sunt opace si nu ofera deschidere de vedere,sau sunt solutii tehnice care sa impiedice vederea catre vecin (gen o consola/placa distantata de fereastra, fixata pe zid), atunci constructia poate avea si ferestre de aerisire/iluminare fara limitare de distanta ) ... Acu exact textul de lege ramane sa vedeti care este ...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 616

Fereastra de lumină


Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.


Din ce am citit dumneavoastra ati mentionat ca este fereastra rabatabila, cu geam opac ... deci de lumina/aerisire si nu de vedere catre vecinatate ...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


iulianbalan a scris:


2. Dacă mă dă în judecată, are dreptul să sisteze șantierul până la soluționare?



Vreo opinie pe aceasta intrebare ? Si inca ceva : cel de peste strada, fata in fata cu constructia in curs, se considera vecin, are vreun temei legal sa conteste vreun aspect legat de constructie ?
1. Daca va da in judecata pe o obligatie de a face, nu. Daca ataca autorizatia de construire, depinde de motive.
2. Vecinul de peste strada poate sa conteste in instanta doar nerespectarea Autorizatiei de construire (ex.: mai multe etaje construite decat cele prevazute in AC care ii umbresc proprietatea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)
Am o camera fara geam si as dori sa pun unul ... animis25 animis25 Buna. O intrebare. Am o camera fara geam si as dori sa pun unul strict pr aerisire. Lung pe orizontala, cam la inaltimea celor ce se pun in baie sau mai ... (vezi toată discuția)
Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)