avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Activitate Concediatu

Activitate Concediatu

Am fost salariat din anul 1990 la TVR, contract de munca nedeterminat. Nu stiu daca se aplica retroactiv, intrucat am fost disponibilizat cu 1 feb.
Răspuns la discuția Sindicat nereprezentativ
Daca sindicatul nereprezentativ nu participa la negocieri privind CCM,etc. atunci rolul sau este unul decorativ, prin urmare singurii care se pot salva in cazul concedierilor colective sunt liderii sai.
Prin urmare textul legii care spune ca "Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate " este o aiureala.
Speta - intr-un departament sunt 6 locuri de munca. In urma restructurarii, schema mai cuprinde 3 posturi.
In urma selectiei de personal rezultatul este urmatorul:
-1 post rezultat al notelor obtinute la examen
- 2 posturi ocupate de liderii sindicatului nereprezentativ (sefi de grupe sindicale).
- 1 post ocupat pe caz social(desi departajarea trebuia sa se faca numai la egalitate de note)

Răspuns la discuția Sindicat nereprezentativ
irol a scris:

Angajatorul nu va putea concedia presedintele, vicepresedintele si secretarul general (functii eligibile intr-un organism sindical) pe durata exercitarii mandatului cu exceptia abaterilor disciplinare grave/repetate. art 60 lit h C. muncii.

Nu aveti dreptate. La TVR sindicatul nereprezentativ a reusit evitarea concedierii a 23 membri aducand ca argument structura organizatiei sindicale.
Anul acesta societatea unde lucrez a facut disponibilizari de personal prin concedieri colective.
Liderul unui sindicat nereprezentativ compus din 200 membri a reusit sa salveze 23 de salariati, cu functie de conducere din sindicat.
Prin aceasta actiune in cadrul compartimentului unde lucram din 6 posturi se restrucurau 3 , ocupate astfel : 1 prin examen, 2 salvate de sindicatul nereprezentativ si 1 caz social salvat de sindicatul reprezentativ.
Intrebarea mea este daca am vreo sansa in justitie impotriva sindicatului nereprezentativ si in solidar institutiei