Buna ziua.
Am fost victima unui furt de pe proprietatea mea.Bunurile furate ( niste elemente ce se folosesc in constructii,si anume, popi metalici)-au fost gasite la un centru de colectare fier vechi din localitate, aceleasi caracteristici, grad de uzura, semne particulare.Proprietarul centrului,sustine ca sunt proprietatea lui,desi nu are acte care sa ateste asta.Eu am facturi in acest sens.
Din informatiile mele vechi, stiam ca aceste centre de colectare de fier vechi sunt obligate sa ceara cartea de identitate a celui ce se prezinta la centru pentru a preda fier,actele de proprietate asupra bunului ce urmeaza a fi predat, tocmai pentru a se descuraja furturile si complicitatea acestor centre.
Va rog sa ma corectati,sa-mi spuneti care este realitatea legala.
Seful de sectie mi-a spus " daca ar fi sa se respecte asta,ar trebui sa fac mii de dosare penale.Nu pot sa-i dau decat o amenda contraventionala"
Deci nu se face nicio invinuire de violare a proprietatii private,nicio invinuire de furt, de complicitate,nimic.
In situatia asta, eu nu aflu cine este hotul, nu stiu prin curtea carui vecin a avut acces pentru a intra in curtea mea (partea din spatele casei),si care i-a fost complice, si pot fi in continuare calcata de hoti.
Care este demersul legal normal,ce pot face eu in acest caz, ce trebuie sa faca realmente politia?
Multumesc pentru atentie si timpul acordat pentru a ma ajuta.
Buna ziua.
Sunt in litigiu cu un vecin, problema fiind un gard, am fost acuzata ca mi-am construit gardul pe proprietatea lui.
S-au facut 2 expertize, ambele rapoarte fiind pozitive pentru mine, ambele au demonstrat ca nu i-am incalcat proprietatea.
Ba mai mult, dumnealui are un plus de teren(23mp) fata de ce are in cadastru, iar frontul stradal este mai mare decat valoarea cadastrala,exact cu valoarea care imi lipseste mie, si de care am fost acuzata ca as fi acaparat-o din proprietatea lui.Cazul tipic de "hotul striga hotul".
Metrii in plus , atat in suprafata totala a terenului dansului,cat si suprafata liniara in plus la frontul stradal, sunt exact valorile care mie imi lipsesc,comparativ cu cadastrul meu.
Ce se intampla in acest caz?Ce valoare are o expertiza acceptata de instanta pe baza careia se da un verdict?Aceasta modica planul de cadastru?
Adaug ca nu a depus in instanta schita cadastrala, ci un proiect de casa(din 1995), unde erau niste valori ce ii conveneau.Valorile reale,cele din cadastrul dansului fiind trecute in al doilea raport de expertiza.Valori pe care dumnealui le considera gresite, asa cum a sustinut cand a depus marturie.Cadastrul este din 2003.
Nici judecatoarea,nici avocata mea nu i-au cerut sa depuna cadastrul , desi au trecut 18 termene de judecata.
Multumesc anticipat.
Multumesc pentru raspunsuri.
Avand in vedere experienta prin care trec, utilitatea masuratorilor cadastrale este 0, astfel vecinii mei nu ar considera bun de aruncat cadastrul pe care il au( atat ei ,cat si autoritatile ce permit o astfel de actiune), asta dupa 9 ani de la efectuarea lui, si nu ar mai dori sa aiba in proprietate un teren cu dimensiunile trecute intr-un PUZ vechi de 36 de ani, teren pe care ei l-au achizitionat in 1995 fara masuratori cadastrale.
Doresc sugestii,modalitati de abordare a situatiei.
Buna ziua.
Am un proces pe rol cu un vecin,care are urmatoarea problema: a cumparat un teren de 970mp in 1994 ,fara masuratori cadastrale, si-a facut cadastru in 2004 si au reiesit 947 mp. Cadastru neinregistrat la administratia teritoriala de care apartinem,astfel ca ei au rol fiscal pe o proprietate cu suprafata reiesita din actele de vanzare=cumparare (970mp). Cadastru pe care nu l-a contestat in termenul legal de 15 zile la Agentia de Cadastru si publicitate imobiliara,si nici nu si l-a refacut.
in 2012 m-a chemat in instanta ca acesti mp lipsa sunt pe propritatea mea, chemare in instanta cu ocazia refacerii de catre mine a unei parti din gardul ce separa cele 2 proprietati.
Mentionez ca a pus la dosar un PUZ din 1977 pentru a-si sustine pozitia ca el trebuie sa aiba in proprietate 970mp.
De asemenea si mie ,conform cadastrului realizat( in 2002),mi-a reiesit o suprafata mai mica decat cea inscrisa in acte ,dar am acceptat situatia,deoarece masuratorile din 1977erau facute cu tehnica rudimentara , inexacta (si anume ,se folosea pasul).
Masuratorile nefiind exacte,si aceeasi problema intalnindu-se la toata strada,pe ambele parti,urmand exemplul vecinului meu,toti vecinii ar fi trebuit sa-si cheme proprii vecini in instanta si efectiv sa se ajunga sa se mute toate hotarele curtilor ajungandu-se sa se ocupe si strazile,asta conform unor masuratori vechi de 36 de ani.
Intrebarea mea este : Care este importanta unor masuratori cadastrale si de ce nu se tine cont de ele?
La aceasta intrebare avocatul meu,reprezentantii biroului de cadastru local cat si secretarul general al primariei localitatii ,mi-au raspuns "Nu stiu".
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si indrumari.