avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza modifica cadastrul?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza modifica cadastrul?

Buna ziua.
Sunt in litigiu cu un vecin, problema fiind un gard, am fost acuzata ca mi-am construit gardul pe proprietatea lui.
S-au facut 2 expertize, ambele rapoarte fiind pozitive pentru mine, ambele au demonstrat ca nu i-am incalcat proprietatea.
Ba mai mult, dumnealui are un plus de teren(23mp) fata de ce are in cadastru, iar frontul stradal este mai mare decat valoarea cadastrala,exact cu valoarea care imi lipseste mie, si de care am fost acuzata ca as fi acaparat-o din proprietatea lui.Cazul tipic de "hotul striga hotul".
Metrii in plus , atat in suprafata totala a terenului dansului,cat si suprafata liniara in plus la frontul stradal, sunt exact valorile care mie imi lipsesc,comparativ cu cadastrul meu.
Ce se intampla in acest caz?Ce valoare are o expertiza acceptata de instanta pe baza careia se da un verdict?Aceasta modica planul de cadastru?
Adaug ca nu a depus in instanta schita cadastrala, ci un proiect de casa(din 1995), unde erau niste valori ce ii conveneau.Valorile reale,cele din cadastrul dansului fiind trecute in al doilea raport de expertiza.Valori pe care dumnealui le considera gresite, asa cum a sustinut cand a depus marturie.Cadastrul este din 2003.
Nici judecatoarea,nici avocata mea nu i-au cerut sa depuna cadastrul , desi au trecut 18 termene de judecata.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: TanaseC , utilizator 22:14, 2 Iulie 2013
Depinde de obiectivele stabilite de catre instanta de judecata, referitor la cauza respectiva. Daca stabilirea incalcarii proprietatii este singurul obiectiv la care da raspuns expertul si nu sunt stabilite si obiective referitoare la suprafetele reale existente in teren, comparativ cu suprafetele existente pe cadastru, instanta de judecata nu se va pronunta decat asupra incalcarii sau nu a proprietatii, prun construirea gardului de catre dvs.
Ceea ce mentionati referitor la plusul real de teren al vecinului si la frontul stradal, fata de suprafetele si pozitionarea din documentele de proprietate, puse la dispozitie in dosar, trebuie sa se regaseasca printre obiectivele stabilite de catre instanta de judecata pentru expertiza si expertul sa concluzioneze in raportul sau de expertiza.
Daca avocatul dvs, nu a solicitat anexarea planului cadastral, nu inteleg de ce il platiti.
Parerea unui proprietar asupra corectitudinii actului cadastral trebuie sa fie confirmata de catre instanta, pentru a sti daca este corecta sau incorecta.
Daca instanta se pronunta favorabil asupra raportului de expertiza care stabileste suprafete reale si pozitii corecte, atunci conform hotararii instantei, se poate solicita corectarea actului cadastral.
Dupa stiinta mea, Raportul de expertiza tehnica in domeniul cadastrului, intocmit de catrte expert, se avizeaza de catre Agentia Nationala de cadastru si geodezie, inainte de a fi depus la instanta de judecata.
Multumesc pentru timpul si cunostiintele acordate.(Scuzati intarzierea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la expertii judiciari clau1858 clau1858 Buna ziua Sunt in proces de granatuire cu un vecin pentru o suprafata de cca 35 cm aferenta streasinii casei mele. Casa mea a fost construita in 1932 retrasa ... (vezi toată discuția)
Incalcare proprietate zuzumama zuzumama Vecina mea are un proces de granituire cu un alt vecin pe un teren extravilan.Expertul stabilit de instanta a ignorat documantatia cadastrala a vecinei mele ... (vezi toată discuția)
Expertiza - granituire tytys tytys Am cumparat in anul 2005 o casa cu un teren aferent de 1500 mp conform titlului de proprietate al fostilor proprietari,iar expertul dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)