avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Activitate acciduzzu

Activitate acciduzzu

Multumesc pentru raspunsuri.

@gi-jane2
Da, "dreptul este al copilului", dar totodata are si dreptul de a calatori nestingherit atata vreme cat celalalt parinte este de acord. Iar faptul ca o reglementare legislativa ii poate reduce din drepturi, asta nu are relevanta?

@aditzza70
Motivul principal este acesta, dar cu siguranta mai sunt si alte situatii (nu le stiu pe toate) in care se cere acordul celuilalt parinte. Si ce faci cand parintele e la mii de km distanta? Nu pot sa nu ma intreb: oare cum se descurca o sotie de marinar divortata fara sa fi obtinut custodie unica? Desigur, nu-i cazul de fata, dar diferentele nu-s mari. Si apoi nu stiu cati au incercat sa faca o procura pe la consulate si ambasade si apoi sa le trimita in tara ...

@av.antoanela
despre ce tranzactie ar fi vorba? Sunteti de parere ca ar fi o sansa in instanta cu asa ceva?

In incheiere, nu pot sa nu aduc in discutie si acest aspect: pana la urma cei doi s-ar putea "mula pe lege" ca sa indeplineasca criteriile (martori, "dovezi" care sa ateste abuzuri sau orice e semnificativ ptr instanta ca sa hotarasca astfel), dar nu-i absurd sa ajungi sa faci asa ceva ptr ca nu ai d.p.d.v. legislativ o modalitate normala de a rezolva un astfel de caz?
Este posibil sa se obtina in instanta custodia unica asupra copilului daca ambele parti sunt de acord cu asta?

Motivul principal pentru care se doreste custodia unica este de a scapa de tracasarile administrative pe care le presupune custodia comuna. Daca ar fi fost ok custodia comuna, s-ar rezolva simplu la notar deoarece ambii parinti s-au inteles asupra tutoror aspectelor pe care le presupune divortul. Insa unul din parinti ar trebui ca de 3 - 4 ori pe an sa faca procura prin care sa-si dea acordul cu iesirea din tara a copilului. Si asta in conditiile in care el insusi poate fi plecat din oras sau din tara pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Instanta poate accepta custodie unica intr-un proces de divort de comun acord? Daca nu, ce solutie ar fi?
Inca nu am ajuns la stadiul la care sa pot contesta ceva pentru ca inca nu am reusit sa aflu cat mi se imputa :) La ghiseu la ANAF imi zic suma primita de la Casa de Asigurari, iar Casa nu vrea sa mi-o confirme (adica nu-mi da o foaie scrisa pe care sa scrie exact cat am de plata.)

Dar, indiferent de suma, n-am oprit cautarile si am mai dat de o analiza detaliata a problemei aici: [ link extern ]

De la caz, la caz, in functie de conditiile concrete ale fiecaruia, se poate contesta insasi suma de baza. Un astfel de caz este cel prezentat aici: [ link extern ]
Singurul lucru care l-am mai gasit legat de problema asta e o hotarare a curtii de apel Ploiesti prin care "înlătură obligarea recurentului la plata majorărilor și penalităților de întârziere." Hotararea e pe siteul de jurisprudentaCEDO

[ link extern ]

(nota: titlul induce un pic in eroare dar eu asa inteleg de acolo ca cel putin a scapat de penalitati si majorari) Sper si eu sa gasesc ceva si mai mult decat atat si caut disperat peste tot, dar tare cred ca asta-i maximul ce se poate obtine.