Este posibil sa se obtina in instanta custodia unica asupra copilului daca ambele parti sunt de acord cu asta?
Motivul principal pentru care se doreste custodia unica este de a scapa de tracasarile administrative pe care le presupune custodia comuna. Daca ar fi fost ok custodia comuna, s-ar rezolva simplu la notar deoarece ambii parinti s-au inteles asupra tutoror aspectelor pe care le presupune divortul. Insa unul din parinti ar trebui ca de 3 - 4 ori pe an sa faca procura prin care sa-si dea acordul cu iesirea din tara a copilului. Si asta in conditiile in care el insusi poate fi plecat din oras sau din tara pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Instanta poate accepta custodie unica intr-un proces de divort de comun acord? Daca nu, ce solutie ar fi?
Custodia unica se acorda in cazuri strict determinate de lege si numai atunci cand este in interesul superior al minorului (cazuri de abuz, violenta etc.). Din cate inteleg nu este cazul Dvs, simpla vointa a parintilor nefiind suficienta pentru pronuntarea unei astfel de hotarari (dreptul este al copilului si parintii nu pot dispune dupa bunul plac).
Pentru cazul Dvs cred ca este mult mai simplu si mai normal sa solicitati exercitarea autoritatii parintesti in comun (in fond ambii parinti au grija de copil si dupa divort) si sa depuneti la instanta un acord de mediere in care specificati in clar ca parintele cu care va locui minorul poate calatori in strainatate fara acordul celuilalt parinte exprimat in forma autentica. In momentul in care instanta se pronunta acest text va face parte integranta din hotararea judecatoreasca si o puteti folosi la iesirea din tara.
Legea 248/2005 prevede ca minorul sa calatoreasca cu acordul expres al parintelui ce nu insoteste minorul sau o hot care sa suplineasca acest acord.
In cazul dvs pt ca tatal e de acord, din acea hotarare trebuie sa reiasa f clar ca tatal isi da acordul pt ca dvs sa insotiti minorul in tara sau tarile cutare in orice perioada a anului, de cate ori considerati necesar.
N-ar strica sa va sfatuiti si cu un ofiter de la politia de frontiera.
Instanta poate accepta ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca daca pe tata nu l-ar interesa acest aspect sau daca nu poate fi prezent in viata copilului.
Daca singurul criteriu pentru alegerea custodiei unice este plecarea periodica din tara a copilului insotit doar de unul din parinti, aceasta nu se justifica.
Parintii pot introduce in cererea adresata instantei sau la notaraiat (depinde de procedura pe care o aleg) o intelegere foarte clara si exacta pe acest aspect, in functie de vointa si acordul lor in aceasta problema.
unele instante accepta, altele nu ( cel putin nu fara discutii). bine ar fi sa consultati un avocat sa va redacteze o tranzactie, motivat si sa o prezinte instantei....asta ca sa va maximizati sansele
@gi-jane2
Da, "dreptul este al copilului", dar totodata are si dreptul de a calatori nestingherit atata vreme cat celalalt parinte este de acord. Iar faptul ca o reglementare legislativa ii poate reduce din drepturi, asta nu are relevanta?
@aditzza70
Motivul principal este acesta, dar cu siguranta mai sunt si alte situatii (nu le stiu pe toate) in care se cere acordul celuilalt parinte. Si ce faci cand parintele e la mii de km distanta? Nu pot sa nu ma intreb: oare cum se descurca o sotie de marinar divortata fara sa fi obtinut custodie unica? Desigur, nu-i cazul de fata, dar diferentele nu-s mari. Si apoi nu stiu cati au incercat sa faca o procura pe la consulate si ambasade si apoi sa le trimita in tara ...
@av.antoanela
despre ce tranzactie ar fi vorba? Sunteti de parere ca ar fi o sansa in instanta cu asa ceva?
In incheiere, nu pot sa nu aduc in discutie si acest aspect: pana la urma cei doi s-ar putea "mula pe lege" ca sa indeplineasca criteriile (martori, "dovezi" care sa ateste abuzuri sau orice e semnificativ ptr instanta ca sa hotarasca astfel), dar nu-i absurd sa ajungi sa faci asa ceva ptr ca nu ai d.p.d.v. legislativ o modalitate normala de a rezolva un astfel de caz?