avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acord parinti divortati ptr. iesire minor din tara
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acord parinti divortati ptr. iesire minor din tara

Buna dimineata!
In speranta ca am ales bine categoria in care se incadreaza problema mea voi incerca sa o explic cat mai succint : Sunt mama unui baiat de 13 ani. In urma desfacerii casatoriei de comun acord (4 aprilie a.c.), instanta a hotarat custodia comuna insa intretinerea fiului meu ii revine tatalui, deoarece eu muncesc in Germania din noiembrie anul trecut, implicit locuind aici. Pe data de 25 iunie 2012, ex-cumnata mea doreste sa-i ofere fiului meu o vacanta la mare in Bulgaria impreuna cu familia acesteia. Stiu ca este necesara o procura/declaratie notariala prin care ambii parintii semneaza ca sunt de acord cu iesirea din tara a minorului pe traseul....in perioada....si in insotirea....si aici se dau datele celui care oficial, insoteste copilul. Insa in cazul meu am inteles ca nu mai este necesara nici declaratia si nici semnatura mea de acord, deoarece intretinerea fiului meu ii revine tatalui, in comun avand doar custodia acestuia. Daca gresesc si am fost cumva sfatuita eronat, rog sa fiu corectata si sa mi se explice ce am de facut pentru ca timpul este foarte scurt si trebuie sa apelez la un notar german, apoi sa trimit actele in tara sa fie traduse, deoarece in apropiere nu exista consulat unde acest gen de acte se elibereaza in limba romana.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: iura1729 , utilizator 07:46, 13 Iunie 2012
Ambii parinti trebuie sa fie de acord cu plecarea copilului in alta tara mai ales daca este insotit de o terta persoana .
Custodia comună dă dreptul ambilor părinți, pe lângă drepturile pe care la are orice părinte să se implice în creșterea și educarea minorilor prin participarea la deciziile cu privire la copii. Părinții au drepturi egale în luarea deciziilor cu privire la bunăstarea copilului. Deciziile de zi cu zi se iau de către acel părinte care are în grijă pe copil la acel moment în timp ce deciziile importante trebuie luate de comun acord. Singura diferență între părinții care sunt într-un aranjament de acest tip este aceea că unul dintre ei are dreptul și responsabilitatea de a găzdui statornic pe minor în timp ce celălalt părinte va găzdui relativ mai puțin timp din an pe minor.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
Salagean Vasilica, Consilier juridic
Cel mai probabil va avea nevoie de acordul dumneavoastra. La iesirea din tara, trebuie prezentate urmatoarele:
- pasaport valabil al minorului;
- declaratii autentificate din partea ambilor parinti prin care isi exprima acordul cu privire la calatoria respectiva, care sa contina pe langa datele minorului si ale insotitorului - perioada, scopul si durata calatoriei, statul/statele de destinatie si ruta pe care se deplaseaza, adresa la care va locui in strainatate, daca ramane in strainatate, caz in care se va preciza cui va fi incredintat sau daca se intoarce insotit de aceeasi persoana sau de altcineva, caz in care trebuie mentionate datele insotitorului la intoarcere;
- certificatul de cazier judiciar al persoanei insotitoare.

Ar fi bine sa solicitati autentificarea declaratiei la ambasada sau consulatul roman. In cazul in care este autentificata de un notar local trebuie apostilata conform Conventiei de la Haga din 1961, apoi tradusa si legalizata in tara.
Buna dimineata si multumesc frumos pentru raspunsuri!
As dori sa mai stiu daca avocatul care m-a reprezentat pe perioada divortului, prin procura, poate sa semneze si declaratiile notariale mai sus mentionate in numele meu sau este neaparat nevoie ca eu sa le intocmesc aici. Mentionez ca procesul de divort este inca in curs deoarece nu au trecut cele 30 de zile de la primirea hotararii, timp in care se mai poate face recurs si de aceea ea inca nu poate fi considerata definitiva si irevocabila. Mentionez toate acestea deoarece stiu ca persoana delegata inca mai este in masura sa ma reprezinte. Ex-sotul meu s-a interesat la randu-i si a aflat ca este necesar sa fac doua declaratii : una pentru eliberarea pasaportului baiatului (deoarece acesta expira in luna in curs) si a doua pentru iesirea din tara a fiului meu insotit de o alta persoana decat unul din parinti. Si daca am inteles bine, vreau sa repet : custodia comuna obliga in aceeasi masura ambii parinti sa-si dea fiecare acordul in cazul in care copilul trebuie sa plece in afara tarii, in excursie, vacanta sau studii. Va multumesc inca o data si o zi frumoasa va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord pentru iesirea din tara a minorului alessandra2221 alessandra2221 buna ma numesc Alexandra...as avea si eu o intrebare...eu sunt plecata in Italia si as vrea sa imi aduc fetita la mine...problema este ca nu pot veni eu in ... (vezi toată discuția)
Plecare din romania cu un minor tsimona tsimona BUNA,CINE MA POATE AJUTA SA IMI SPUNA,,,AM DIVORTAT SI AM O FETITA DE 2ANI MIA FOST INCREDINTATA MIE DEFINITIV..EU AS DORI SA PLEC IN ITALIA CU FETITA SI ... (vezi toată discuția)
Pasaport lorry10 lorry10 Buna ziua, as dori sa aflu conditiile pt eliberarea pasaportului pt fiul meu in varsta de opt ani.Am divortat de sotul meu,am castigat custodia copilului,am ... (vezi toată discuția)