avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pasaport
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pasaport

Buna ziua,

as dori sa aflu conditiile pt eliberarea pasaportului pt fiul meu in varsta de opt ani.Am divortat de sotul meu,am castigat custodia copilului,am plecat in strainatate sa muncesc si l-am lasat in ingrijirea parintilor mei.I-am facut mamei o imputernicire cu drepturi asupra copilului.As dori sa stiu daca mama poate sa elibereze pasaport pe numele copilului si daca poate pleca in strainatate cu avionul.Care sunt conditiile?



Multumesc!
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 02:29, 13 August 2011
numai dv-stră îi puteți face pașaportul. de fapt, la această vârstă, opt ani, va fi trecut pe pașaportul dv-stră. ptr dv-stră având hotătârea de încredințare cu mențiunea rămasă definitivă și irevocabilă, nu mai aveți nevoie de nimic altceva ptr a pleca din țară cu copilul, ptr mama dv-stră, în afară de procura dată de dv-stră, va fi nevoie și de acordul tatălui copilului, la fel, sub formă de procură în formă autentică.
De cand exista noile pasapoarte, copii nu se mai trec pe pasaportul parintilor, li se face pasaport individual.
Mama are nevoie de o imputernicire speciala din partea dumneavoastra pentru emiterea pasaportului, autentificata fie la ambasada sau consulatul roman (caz in care nu este necesara apostila), fie la notar italian apoi apostilata, insotita de traducere legalizata in limba romana. Daca traducerea se efectueaza in Italia, trebuie de asemenea apostilata. Apostila se obtine de la Ufficio Legalizazzioni din cadrul prefecturii de rezidentă.
Documentele necesare obtinerii pasaportului: [ link extern ]

Pentru iesirea din tara, pe langa pasaport, este necesara o declaratie din partea dumneavoastra (in original) prin care va exprimati acordul cu privire la iesirea din tara a copilului autentificata tot in conditiile mentionate anterior si hotararea de divort cu mentiunea definitiva si irevocabila prin care copilul va este incredintat (in original si copie).

Declaratia trebuie sa cuprinda datele dumneavoastra de identificare, datele copilului si ale persoanei insotitoare (daca va calatori cu insotitor de bord se va preciza acest lucru, mentionandu-se compania aeriana), perioada si scopul deplasarii, ruta pe care se deplaseaza, daca urmeaza sa ramana in Italia in grija dumneavoastra (mentionandu-se adresa la care va locui) sau urmeaza sa se intoarca in tara in grija unui insotitor de bord sau insotit de altcineva.

Daca il insoteste bunica sau altcineva in calatorie, persoana insotitoare trebuie sa prezinte la iesirea din tara si un certificat de cazier judiciar.

Pentru mai multe informatii a se vedea Legea 248/2005, in special art. 30 si urmatoarele: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord pentru iesirea din tara a minorului alessandra2221 alessandra2221 buna ma numesc Alexandra...as avea si eu o intrebare...eu sunt plecata in Italia si as vrea sa imi aduc fetita la mine...problema este ca nu pot veni eu in ... (vezi toată discuția)
Cretificate de nastere ilirjan24 ilirjan24 buna ziua.am si eu o intrebare...cum este posibil ca parinti unei majorene nu poate scoateva ,ultumesc un certificat de nastere de la primarie,nici macar cu ... (vezi toată discuția)
Documente necesare pentru a intra in românia cu fetița născuta in italia Gaby753 Gaby753 Ce documente i-mi sunt necesare pentru a intra in țara cu fetița născuta in Italia Menționez ca eu am pașaportul expirat si cartea de identitate ... (vezi toată discuția)