avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CASS pentru PFA avut in paralel cu CIM (?!)
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CASS pentru PFA avut in paralel cu CIM (?!)

Buna ziua,

am si eu o foarte mare nelamurire. Va descriu pe scurt situatia: mi-am facut in iunie 2008 un PFA pentru a putea primi, pe langa salariu, comisionul din vanzari de la firma la care eram angajata. In februarie 2010 am inchis PFA-ul.
Intrebarea mea este – in afara de impozitul pe venit aveam vreo obligatie de plata si fata de Casa de Asigurari de Sanatate?
Singura firma cu care am avut contract pe PFA a fost cea la care eram deja angajata si care imi retinea din salariu datoriile catre stat (pensie, sanatate etc.)


Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters114698 , utilizator 09:39, 5 Aprilie 2013
Pentru venitul net realizat pe PFA trebuia sa platiti si 5,5% sanatate.
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si profesiile libere datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din activitati independente indiferent de ce alte venituri mai realizeaza (salarii, pensii, cedarea folosintei bunurilor, etc.).

Incepand cu 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activitati independente si alte venituri revine Agenţiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Daca nu ati primit inca somatie de plata pe datorii plus penalitati de la ANAF, ar fi bine sa sunati la casa de sanatate de care apartineti, daca nu puteti merge personal, sa cereti serviciul de evidenta asigurati si sa le spuneti situatia. Daca nu apareti cu restante inseamna ca trebuie sa depuneti la ei declaratiile pentru 2008 – 2010 si sa va calculeze inclusiv penalitatile.

Multumesc pentru raspuns

Din pacate am pus intrebarea deoarece am primit (in noiembrie 2012) o instiintare prin care mi se cerea sa prezint "declaratii insotite de decizii de impunere anuale emise de organele fiscale si procesele verbale de inspectie fiscala, dupa caz, pentru perioada 2008-2012" si sa justific plata(?!)/neplata contributiilor pentru perioada respectiva.
Casa de Asigurari de Sanatate nu m-a lamurit in nici un fel si am intampinat chiar piedici pentru rezolvarea problemei.


Am gasit pe internet urmatoarele:

"Persoanele fizice autorizate pot desfasura doua tipuri de activitati: dependente si independente.
Activitatile dependente sunt definite de Codul Fiscal ca orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.
Potrivit art. 7 al Codului Fiscal, o activitate este dependenta in mai multe cazuri:
• daca beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
..."

Pot considera ca desfasuram o activitate dependenta devreme ce eram angajata cu CIM la firma respectiva iar comisionul (care imi revenea in urma vanzarilor din timpul programului de lucru) il luam pe PFA? Trebuia sa platesc la sanatate si pentru nimicul de comision ce-l primeam?

sau, daca nu,

Pot contesta in instanta obligarea de plata/executarea silita (daca va veni) ca fiind neconstitutionala argumentand ca reprezinta o dubla taxare in urma careia ma indoiesc de faptul ca as fi primit un pat dublu in cazul unei spitalizari si servicii medicale duble?



Multumesc







In incercarea de a limita sau chiar inlatura folosirea abuziva a structurii de persoana fizica autorizata – PFA, incepand cu anul 2010, au fost aduse o multime de modificari / completari prevederilor incidente ale Codului fiscal. Astfel s-au introdus in Codul fiscal atat definitia, cat si criteriile in baza carora o activitate independenta poate fi recalificata in una dependenta (criterii ce erau prevazute anterior doar in Normele de Aplicare a Codului fiscal).

Aceste criterii sunt cele care permit administratiei fiscale sa reconsidere veniturile independente drept venituri dependente, in situatia indeplinirii a cel putin un criteriu mentionat la pct. 2.1. al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal.

"(1) In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlului VI, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1. activitate – orice activitate desfasurata de catre o persoana in scopul obtinerii de venit;
2. activitate dependenta – orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.


Cum s-ar interpreta dupa parerea mea in cazul dumneavoastra: in functie de elementele mentionate mai sus, societatea la care lucrati avea posibilitatea sa angajeze agentii de vanzari prin incheierea unui contract individual de munca (activitate dependenta) sau sa incheie cu acestia contracte de comision/mandat/intermediere. In cazul dvs. s-au facut amandoua. In primul caz, implicatiile fiscale sunt cele obisnuite in raport cu veniturile din salarii, in timp ce in situatia a doua, venitul incasat de PFA-ul pe care il aveati va fi tratat drept un venit din activitati independente.

Deci pentru veniturile din activitatea dependenta de angajat cu CIM a platit CASS firma angajatoare, insa pentru cele obtinute din activitatea independenta prestata de dvs. ca si PFA veti plati dvs. CASS.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri

E complicat... Din cate vad legile-s facute pentru ca, oricum ar fi, statul sa iasa in castig (sa taxeze populatia pana si pe aerul respirat). Aceste legi nu fac decat sa incurajeze munca la negru. Daca te duci sa ceri lamuriri ti se zice ca persoana responsabila este in concediu (asa mi s-a intamplat), iar in tot acest timp termenul de 15 zile curge, curge..si esti taxat..si te trezesti ca ai de platit cateva mii de RON pentru un profit de nici 300 RON. (Impozitul pe venit (din PFA) pe care l-am platit, a fost: in 2008 – 286 RON, in 2009 – 105 RON, in 2010 – 0 RON.)
Chiar nu exista nimic in favoarea mea in acest caz?

ART. 222 din Legea 95/2006
Fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel putin o data pe an, prin casele de asigurari, asupra serviciilor de care beneficiaza, a nivelului de contributie personala si a modalitatii de plata, precum si asupra drepturilor si obligatiilor sale.

Ma intreb care cetatean al Romaniei a fost informat, cel putin o data pe an, de nivelul contributiei datorate...


Alte discuții în legătură

Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta soareirm soareirm Dupa ce am lucrat 7 ani cu contract de munca, suntem chemati sa ne transformam in pfa si ni se spune ca ne achita taxe(cresc salariul) cu 21,5%(16% -impoz. ... (vezi toată discuția)
Pfa Ari77 Ari77 Buna, am un PFA cu prestari servicii, lucrez pt o singura firma. Au dat telefon si masina. Intrebare: cine are sarcina privind cheltuielile cu combustibilul ... (vezi toată discuția)
Declaratie 200 pe anul trecut dragos79 dragos79 am si eu o problema. sunt angajat ca PFA de o luna si am completat declaratia 220 pentru venitul estimat pe 2011. eu din luna noiembrie am si un contract de ... (vezi toată discuția)