avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CASS pentru PFA avut in paralel cu CIM (?!)
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CASS pentru PFA avut in paralel cu CIM (?!)

Buna ziua,

am si eu o foarte mare nelamurire. Va descriu pe scurt situatia: mi-am facut in iunie 2008 un PFA pentru a putea primi, pe langa salariu, comisionul din vanzari de la firma la care eram angajata. In februarie 2010 am inchis PFA-ul.
Intrebarea mea este – in afara de impozitul pe venit aveam vreo obligatie de plata si fata de Casa de Asigurari de Sanatate?
Singura firma cu care am avut contract pe PFA a fost cea la care eram deja angajata si care imi retinea din salariu datoriile catre stat (pensie, sanatate etc.)


Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters114698 , utilizator 09:39, 5 Aprilie 2013
Inca nu am ajuns la stadiul la care sa pot contesta ceva pentru ca inca nu am reusit sa aflu cat mi se imputa :) La ghiseu la ANAF imi zic suma primita de la Casa de Asigurari, iar Casa nu vrea sa mi-o confirme (adica nu-mi da o foaie scrisa pe care sa scrie exact cat am de plata.)

Dar, indiferent de suma, n-am oprit cautarile si am mai dat de o analiza detaliata a problemei aici: [ link extern ]

De la caz, la caz, in functie de conditiile concrete ale fiecaruia, se poate contesta insasi suma de baza. Un astfel de caz este cel prezentat aici: [ link extern ]
Nici eu n-am ajuns inca la asa ceva si sper nici sa nu ajung. M-am dus la Casa de Asig. de Sanatate sa ma interesez in ce calitate sunt citata: persoana fizica sau PFA. Pe foaie era specificat numele meu si CNP-ul, dar domnul de la paza m-a indrumat spre ghiseul de la PFA (la fel si alta data cand am mers si am dat peste al domn la paza). M-am plimbat de 4 ori pe la ei si am stat la rand 3 ore in picioare si tot nu am inteles ce Dumnezeu vor de la mine, asta pentru ca nici ei nu stiu. Dupa asta, m-am decis sa le scriu (sa am dovezi in caz de ceva..). Ca raspuns la primul e-mail trimis, am primit 2 randuri care nu m-au lamurit cu nimic si pentru care nici nu s-a semnat nimeni. Halal e-mail primit de la o institutie publica. Oare nu-si asuma nimeni responsabilitatea pentru raspunsul dat? La al 2-lea e-mail (in care-i intrebam in ce calitate ma cheama) nici nu mi-au mai raspuns. Binenteles ca s-au scurs de atunci (noiembrie 2012) cele 15 zile (calendaristice sau lucratoare??!! Dumnezeu stie - nu era specificat nici macar acest lucru in citatia respectiva).
Sunt scarbita de sistemul public de sanatate si nu vad de ce suntem obligati sa platim lunar contributie. Oricum, in caz de ceva, as apela la o clinica privata si nicidecum la stat!!!
Multumesc pentru link-uri. O sa le studiez. Daca mai gasiti ceva, va rog sa postati. Sunt sigura ca sunt multi oameni care se gasesc in aceeasi situatie si care sunt interesati de acest subiect.
Nu inteleg obligativitatea platii pentru cei care nu au niciun venit si pentru cei care au PFA in paralel cu un job (de unde deja li se retine contributia).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta soareirm soareirm Dupa ce am lucrat 7 ani cu contract de munca, suntem chemati sa ne transformam in pfa si ni se spune ca ne achita taxe(cresc salariul) cu 21,5%(16% -impoz. ... (vezi toată discuția)
Pfa Ari77 Ari77 Buna, am un PFA cu prestari servicii, lucrez pt o singura firma. Au dat telefon si masina. Intrebare: cine are sarcina privind cheltuielile cu combustibilul ... (vezi toată discuția)
Declaratie 200 pe anul trecut dragos79 dragos79 am si eu o problema. sunt angajat ca PFA de o luna si am completat declaratia 220 pentru venitul estimat pe 2011. eu din luna noiembrie am si un contract de ... (vezi toată discuția)