avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta

Dupa ce am lucrat 7 ani cu contract de munca, suntem chemati sa ne transformam in pfa si ni se spune ca ne achita taxe(cresc salariul) cu 21,5%(16% -impoz. si 5,5 %-sanatate) . Eu ca pfa voi avea activitate dependenta(efectuata cu mijloacele firmei pt care lucrez), nu independenta(precum cei ce se folosesc de mijloacele proprii pentru a-si desfasura activitatea). Care ar fi taxele in procente ce trebuie achitate de cineva cu norma de baza la o institutie a statului si contract pfa activitate dependenta? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters44758 , utilizator 12:14, 15 Martie 2015
PFA cu activitate dependenta nu exista. O activitate DEPENDENTA presupune din start o relatie de subordonare, de angajare - asa ca nu mai putem vorbi de independenta.
Apoi, generozitatea angajatorului actual este cu semne de intrebare, deoarece dvs. veti plati si contributia la fd de pensii (CAS), nemaivorbind ca Fiscul, la initiativa proprie sau la sesizarea ITM-ul oricand va putea reconsidera activitatea pfa, urmand sa se plateasca contributiile si impozitele de care crede ca scapa angajatorul si angajatul.
Consider ca este un experiment nelegal si periculos, dar mai cititi aici ce zice codul fiscal referitor la aceasta situatie:
ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
ContSters44758, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa LilianaDorela LilianaDorela Buna ziua, Am si eu o rugaminte la dvs. in legatura cu pfa in unitatile sanitare. Daca se incheie un contract de prestari servicii ptr. pfa si presteaza ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta sau independenta ? roxanne^^ roxanne^^ ma poate lamuri si pe mine cineva care este exact diferenta intre o activitate dependenta siuna independenta, in cazul intreprinderii individuale ? in ... (vezi toată discuția)
Activitate desfasurata ca pfa andrei112 andrei112 Buna ziua eu sunt lucrator comercial si mi sa cerut la munca sa imi fac PFA si nu stiu ce sa fac daca este bine sau nu va rog sa ma ajutatii si pe mn (vezi toată discuția)