avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Activitate desfasurata ca PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Activitate desfasurata ca PFA

Buna ziua eu sunt lucrator comercial si mi sa cerut la munca sa imi fac PFA si nu stiu ce sa fac daca este bine sau nu va rog sa ma ajutatii si pe mn
Cel mai recent răspuns: antofel , utilizator 15:41, 17 Ianuarie 2014
Daca va faceti PFA veti primi banii in baza unui contract de prestari servicii, pentru care angajaorul nu mai plateste taxe si impozite la stat. Veti plati numai dvs. taxe si impozite pe firma pe care o veti infiinta, fiind obligat sa va asigurati pentru pensii, sanatate, somaj, etc.
Nu veti mai beneficia de concediu medical platit, in caz de necesitate, din fondul unic pentru AM si BP. Nu veti beneficia nici de somaj.
Chiar daca va faceti PFA activitatea poate fi reconsiderata ca activitate dependenta cf.art. 7 alin. (1) pct. 2. din Codul fiscal, activitatea dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.

Reconsiderarea oricarei activitati ca activitate dependenta se poate efectua, numai de catre administratia fiscala, daca sunt indeplinite cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Trebuie analizat daca persoana fizica respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru, creandu-se prezumtii legale cu privire la dependenta.

Reconsiderarea drept activitate dependenta poate avea loc cu ocazia inspectiei fiscale numai in situatia in care unul din criteriile prevazute la art. 7 alin 1 pct 2.1. din Codul fiscal sunt indeplinite. Potrivit pct. 2.2 a alin. (1) din cuprinsul art. 7 din Codul fiscal, in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. Semnificatia acestei afirmatii este retratarea venitului platit ca venit din activitati independente drept venit brut din salarii, in functie de care se vor calcula toate obligatiile fiscale datorate ca si pentru un venit din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate dependenta sau independenta ? roxanne^^ roxanne^^ ma poate lamuri si pe mine cineva care este exact diferenta intre o activitate dependenta siuna independenta, in cazul intreprinderii individuale ? in ... (vezi toată discuția)
Profesii liberale-medic pf presteaza activitati medicale la unitati priviate mih@ mih@ Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarele spete:1) .Un medic specialist infiinteaza un PF si in baza unui contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta soareirm soareirm Dupa ce am lucrat 7 ani cu contract de munca, suntem chemati sa ne transformam in pfa si ni se spune ca ne achita taxe(cresc salariul) cu 21,5%(16% -impoz. ... (vezi toată discuția)