As dori daca se poate niste lamuriri legate de o sentinta penala avand ca obiect inselaciunea (art 215c.p.). Se dau urmatoarele date, eu fiind inculpatul X:
Materie: Penal
Obiect: înşelăciunea (art. 215 C.p.)
Solutia pe scurt:
I. În temeiul art. 215 alin. 1, 2 şi 3 C. pen., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C. proc. pen, condamnă pe inculpatul X la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. În temeiul art. 291 C. pen., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C. proc. pen, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 (două) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. În baza art. 34 alin. 1 lit. b C. pen., raportat la art. 33 lit. a C. pen., contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 (doi) ani închisoare. În temeiul art. 71 raportat la art. 64 alin. 1 lit. a) teza II şi lit. b) C. pen., interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei principale aplicate, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 81 C. pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de încercare de 4 (patru) ani, stabilit potrivit prevederilor art. 82 alin. 1 C. pen. În baza art. 71 alin. 5 C. pen., dispune suspendarea executării pedepselor accesorii stabilite, prevăzute de art. 71 alin. 1 raportat la art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C. pen., pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. În baza art. 359 C. proc. pen., atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 şi art. 84 C. pen., privitoare la cauzele de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei.
II.
.
.
[sentintele celorlalti inculpati]
.
.
În baza art. 14 şi art. 346 C. proc. pen., raportate la art. 998 şi art. 1003 C. civ., admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă SOCIETATE S.A. şi, în consecinţă, obligă inculpaţii X, Y şi Z, în solidar, să plătească părţii civile suma de 5597,87 euro (în lei, la cursul de schimb stabilit de BNR, valabil în ziua plăţii), cu titlul de despăgubiri pentru prejudiciul material.
În baza art. 191 alin. 1 şi 2 C. proc. pen., obligă fiecare inculpat la plata a câte 400 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 189 alin. 2 C. proc. pen. onorariile cuvenite avocaţilor desemnaţi din oficiu, în cuantum de câte 400 lei pentru asistenţa juridică asigurată fiecărui inculpat, vor fi acoperite din fondul Ministerului Justiţiei.
In urma celor prezentate vin cu urmatoarele intrebari:
1) Deduc din sentinta ca inculpatul X a primit 4 ani cu suspendare (fara executare), perioada in care sunt sub supraveghere, corect? Ce implica acest lucru? Mai exact cine ma supravegheaza, trebuie sa dau cu subsemnatul/sa vorbesc periodic cu cineva anume? Sa ma prezint undeva anume?
2) Legat de suma de platit catre societatea civila, am inteles ca in solidar inseamna ca societatea poate decide care din cei 3 inculpati sa achite si in ce masura, si poate decide chiar ca doar unul din acestia sa achite, este corect? Societatea stabilieste cine si cat plateste? Daca vreau sa achit ca sa termin complet cu acest caz cui ma adresez? Ii contacteaza aceasta pe inculpati sau se procedeaza prin executor juridic?
3) In urma intrebarii de mai sus, exista posibilitatea sa fie desemnat un executor in acest scop care sa stabileasca ce bunuri sa imi execute/poprire pe salariu, etc.. chiar daca in sentinta nu a fost mentionat acest lucru? Gen, sa mai fie o etapa in acest scop?
4) Cat trebuie mai exact sa achit cheltuieli judiciare (400/800) si unde? Trebuie sa astept ceva acasa care sa ma citeze cat am de plata si unde? Sau deja sunt asteptat sa achit undeva anume?
Daca este necesar am sa revin cu detalii legate de circumstantele care au dus la aceasta sentinta.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru orice alte detalii imi puteti oferi legate de sentinta prezentata,
Claudiu