avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Activitate ClaudiuValentin

Activitate ClaudiuValentin

In urma unui credit de nevoi personale semnat in 2007 mi-a venit acasa instiintarea executarii silite solicitata de o societate de recuperare creante.

In instiintare mi se comunica ca dosarul de credit a fost investit cu formula executorie la data de 18.11.2015.

Conform unor calcule banale facute de mine, in conditiile in care contractul era pe 7 ani (84 de luni) - scadenta la data de 07.11.2014 - dar neplatita nici o data inca de la sfarsitul lui 2007, nu ar fi trebuit datoria sa fie prescrisa la sfarsitul lui 2010?

Ma gandesc ca ei au avut dreptul de a cere executarea silita inca de la neplata primelor rate, lucru care dupa cum se vede nu au facut pana in 2015, sau cel putin abea atunci a fost investit cu formula executorie. Gresesc?

In alta ordine de idei, dupa alte calcule, considerand ca o datorie se prescrie in 3 ani, eu inteleg ca tot ce aveam de plata inainte de 2012 ar fi prescris. Si atunci ar mai ramane sa platesc/sa fiu executat pe datoria ce ar fi trebuit sa se cumuleze intre 2012 si 2014 (data la care s-a terminat durata contractului). In schimb eu sunt executat pe toata suma + dobanzi, penalitati, care le pot intelege.. deja nu mai sunt un mister. Dar de ce toata suma echivalenta celor 7 ani?

Mentionez ca nu am platit nici o rata de la sfarsitul lui 2007 incoace. Nu am raspuns la solicitarile societatii de recuperare creante, nu am recunoscut lor datoria (as fi recunoscut bancii dar aceasta m-a expediat catre societatea in cauza).

As vrea initial sa incerc sa ma apar si sa rezolv singur aceasta problema caci daca dispuneam de bani as fi incheiat socoteala demult. Ce ma sfatuiti? Am vreo sansa sa rezolv ceva?

Va multumesc anticipat
1. Deci in prima faza tot ce trebuie sa fac este sa am grija sa nu calc iarasi stramb pentru ca altfel se revoca suspendarea si banuiesc ca revin la cei 2 ani de executare.
2/3. As mai cere un sfat aici, sa astept pretentiile societatii care este posibil sa se adreseze si celorlalti inculpati astfel incat poate dauna se imparte? Sau sa preiau initiativa, sa dau dovada de interes si sa ma adresez eu pana sa formuleze societatea pretentiile cu riscul ca facand acest lucru imi voi asuma din start plata integrala a pagubelor? Exista aceasta sansa?
4. Am sa ma interesez daca exista ceva de plata in momentul actual si daca nu am sa astept cuminte somatia cu privirre la cheltuielile de judecata.

Va multumesc frumos pentru rabdare si timpul acordat pentru oferirea raspunsurilor!
Claudiu
As dori daca se poate niste lamuriri legate de o sentinta penala avand ca obiect inselaciunea (art 215c.p.). Se dau urmatoarele date, eu fiind inculpatul X:

Materie: Penal
Obiect: înşelăciunea (art. 215 C.p.)

Solutia pe scurt:

I. În temeiul art. 215 alin. 1, 2 şi 3 C. pen., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C. proc. pen, condamnă pe inculpatul X la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. În temeiul art. 291 C. pen., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 C. proc. pen, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 (două) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. În baza art. 34 alin. 1 lit. b C. pen., raportat la art. 33 lit. a C. pen., contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 (doi) ani închisoare. În temeiul art. 71 raportat la art. 64 alin. 1 lit. a) teza II şi lit. b) C. pen., interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei principale aplicate, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 81 C. pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de încercare de 4 (patru) ani, stabilit potrivit prevederilor art. 82 alin. 1 C. pen. În baza art. 71 alin. 5 C. pen., dispune suspendarea executării pedepselor accesorii stabilite, prevăzute de art. 71 alin. 1 raportat la art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C. pen., pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. În baza art. 359 C. proc. pen., atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 şi art. 84 C. pen., privitoare la cauzele de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei.
II.
.
.
[sentintele celorlalti inculpati]
.
.
În baza art. 14 şi art. 346 C. proc. pen., raportate la art. 998 şi art. 1003 C. civ., admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă SOCIETATE S.A. şi, în consecinţă, obligă inculpaţii X, Y şi Z, în solidar, să plătească părţii civile suma de 5597,87 euro (în lei, la cursul de schimb stabilit de BNR, valabil în ziua plăţii), cu titlul de despăgubiri pentru prejudiciul material.

În baza art. 191 alin. 1 şi 2 C. proc. pen., obligă fiecare inculpat la plata a câte 400 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 189 alin. 2 C. proc. pen. onorariile cuvenite avocaţilor desemnaţi din oficiu, în cuantum de câte 400 lei pentru asistenţa juridică asigurată fiecărui inculpat, vor fi acoperite din fondul Ministerului Justiţiei.


In urma celor prezentate vin cu urmatoarele intrebari:

1) Deduc din sentinta ca inculpatul X a primit 4 ani cu suspendare (fara executare), perioada in care sunt sub supraveghere, corect? Ce implica acest lucru? Mai exact cine ma supravegheaza, trebuie sa dau cu subsemnatul/sa vorbesc periodic cu cineva anume? Sa ma prezint undeva anume?
2) Legat de suma de platit catre societatea civila, am inteles ca in solidar inseamna ca societatea poate decide care din cei 3 inculpati sa achite si in ce masura, si poate decide chiar ca doar unul din acestia sa achite, este corect? Societatea stabilieste cine si cat plateste? Daca vreau sa achit ca sa termin complet cu acest caz cui ma adresez? Ii contacteaza aceasta pe inculpati sau se procedeaza prin executor juridic?
3) In urma intrebarii de mai sus, exista posibilitatea sa fie desemnat un executor in acest scop care sa stabileasca ce bunuri sa imi execute/poprire pe salariu, etc.. chiar daca in sentinta nu a fost mentionat acest lucru? Gen, sa mai fie o etapa in acest scop?
4) Cat trebuie mai exact sa achit cheltuieli judiciare (400/800) si unde? Trebuie sa astept ceva acasa care sa ma citeze cat am de plata si unde? Sau deja sunt asteptat sa achit undeva anume?

Daca este necesar am sa revin cu detalii legate de circumstantele care au dus la aceasta sentinta.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru orice alte detalii imi puteti oferi legate de sentinta prezentata,
Claudiu
Va multumesc frumos pentru raspunsuri! As mai dori sa imi spuneti cum se poate initia o procedura de mediere mai exact.
Cu siguranta i-as lasa cum i-am lasat si pana acum fara sa stiu ca eu am vreo datorie undeva (povestea e mai lunga, dupa cum am mentionat sarcina platii ratelor a revenit mamei, eu am crezut ca a fost achitat creditul in totalitate). Problema este ca eu apar in Biroul de Credit cu acea datorie si nu pot lucra mai cu nici o banca iar asta ma face sa vreau sa rezolv problema cat mai repede cu putina...
In data de 7 aprilie 2009 am contractat de la o banca un produs de tip card de credit (card de cumparaturi) din care am folosit suma de 1.200 RON.

Dupa o perioada in care ratele au fost platite normal conform contractului, eu a trebuit sa parasesc tara iar sarcina platii acestor rate a revenit mamei mele. Am consultat recent Biroul de Credit si am aflat ca apar cu o datorie de 1.501 RON al carui istoric releva faptul ca ultima plata s-a efectuat la data de 11 iunie 2010. Din acel moment s-a acumulat o restanta totala de 376 RON iar in data 25 februarie 2011 contul a fost dat la colectare pentru o datorie de 1.501 RON.

Am sunat la call center-ul bancii unde nu am putut fi lamurita de ce de la o datorie initiala de 376 RON s-a ajuns la acea suma finala de plata de 1.501 RON. Am fost redirectionata catre departamentul de colectare debite unde nu mi s-a furnizat nici un detaliu despre datoria acumulata dar mi s-a furnizat un numar de telefon unde pot fi lamurita despre problema. La acel numar nu mi s-a raspuns. Cand am revenit catre departamentul bancii de coletare debite mi s-a furnizat alt numar de telefon al unei companii de recuperare debite.

Aici am vorbit cu Dl. X care mi-a comunicat ca am o suma de plata de 1.862 RON. Incercand sa aflu de ce s-a ajuns la aceasta suma si sa caut o solutie de mediere si de plata a datoriei, Dl. X a tot insistat ca aceasta este suma de plata si a pus accentul pe faptul ca NU RECUNOSC datoria si ca REFUZ sa platesc, desi eu am inistat ca RECUNOSC datoria catre banca, DORESC sa rezolv situatia si sa achit doar ca NU RECUNOSC suma finala. Dl. X mi-a vorbit pe un ton arogant, total neadecvat pentru o persoana care cauta sa recupereze un debit, iar in final mi-a inchis telefonul in nas. Astfel am ramas fara posibilitatea de a afla mai multe delatii despre datoria pretinsa de aceasta societate si fara posiblitatea de a cunoaste in detaliu ce am de plata si de ce.

Intr-un raspuns formulat de banca la o solicitare trimisa catre aceasta in format electronic, mi s-a comunicat ca datoria nu mai este in portofoliul bancii, fiind concesionata catre societatea mentionata precedent. As dori sa imi comunicati daca societatea de recuperare debite imi incalca drepturile prin faptul ca nu imi ofera amanunte despre suma pretinsa si refuza orice forma de mediere sau daca sunt indreptatiti legal sa faca asta si ce posibilitati de abordare am eu. Mai mult, ce sanse de castig am daca actionez in instanta aceasta societate?
Răspuns la discuția Art. 291 Cod Penal
Am inteles. Atunci ramane sa aflu mai multe cand ma prezint la parchet. Va multumesc frumos pentru raspunsuri si timpul acordat!
Răspuns la discuția Art. 291 Cod Penal
Ideea este ca eu doresc pentru atunci cand ajunge dosarul in instanta sa stiu la ce sa ma astept. Citatia de la parchet mentiona doar codul 291, nu stiu daca exista si o alta incadrare la adresa mea, voi afla zilele ce urmeaza cand ma prezint in fata procurorului.

In urma raspunsurilor furnizare de dvs., tin atunci sa va intreb ce sanse am sa nu primesc pedeapsa cu executare?
Răspuns la discuția Art. 291 Cod Penal
Da, nu am mentionat dar... eu nu am lucrat niciodata la acea firma. Scopul contractului de munca furnizat de catre X a fost numai pentru facilitarea acelui credit obtinut. Nu am lucrat la firma, nu am ocupat postul mentionat in acel contract si nu l-am semnat. Asa cum l-am primit, asa l-am predat la banca. In contract, in dreptul numelui meu a semnat ori X ori persoanele care au intocmit contractul.
Am si eu o intrebare legata de articolul 291 cod penal. Acesta spune ca inscrisul oficial se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani iar cel sub semnatura privata se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Intrebarea mea este: Care este diferenta exacta intre cele 2 situatii? Ce inseamna inscris oficial si ce inseamna cel sub semnatura privata. As mai vrea sa intreb cat poate fi amenda (intre cat si cat) in cazul unei sentinte sub prevederile acestui articol.

Motivul si situatia in urma caruia va adresez intrebarile sunt urmatoarele:

X a conceput un contract de munca fals pe o firma probabil inexistenta/ "fantoma" care eu l-am folosit pentru obtinerea unui credit bancar. La banca am declarat ca lucrez la aceea firma. Contractul de munca furnizat nu a fost semnat de mine in schimb cel de credit da.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.