avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art. 291 Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art. 291 Cod Penal

Am si eu o intrebare legata de articolul 291 cod penal. Acesta spune ca inscrisul oficial se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani iar cel sub semnatura privata se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Intrebarea mea este: Care este diferenta exacta intre cele 2 situatii? Ce inseamna inscris oficial si ce inseamna cel sub semnatura privata. As mai vrea sa intreb cat poate fi amenda (intre cat si cat) in cazul unei sentinte sub prevederile acestui articol.

Motivul si situatia in urma caruia va adresez intrebarile sunt urmatoarele:

X a conceput un contract de munca fals pe o firma probabil inexistenta/ "fantoma" care eu l-am folosit pentru obtinerea unui credit bancar. La banca am declarat ca lucrez la aceea firma. Contractul de munca furnizat nu a fost semnat de mine in schimb cel de credit da.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ClaudiuValentin , utilizator 17:13, 8 Martie 2013
Va fac cunoscute prevederile NCPC in privinta celor doua inscrisuri:
1. Inscrisul autentic este inscrisul intocmit sau, dupa caz, primit si autentificat de o autoritate publica, de notarul public sau de catre o alta persoana investita de stat cu autoritate publica, in forma si conditiile stabilite de lege. Autenticitatea inscrisului se refera la stabilirea identitatii partilor, exprimarea consimtamantului acestora cu privire la continut, semnatura acestora si data inscrisului.
Este, de asemenea, autentic orice alt inscris emis de catre o autoritate publica si caruia legea ii confera acest caracter.
2. Inscrisul sub semnatura privata este acela care poarta semnatura partilor, indiferent de suportul sau material. El nu este supus niciunei alte formalitati, in afara exceptiilor anume prevazute de lege.

Va precizez si faptul ca puterea doveditoare a inscrisurilor este urmatoarea:
a. Inscrisul autentic face deplina dovada, fata de orice persoana, pana la declararea sa ca fals, cu privire la constatarile facute personal de catre cel care a autentificat inscrisul, in conditiile legii. Declaratiile partilor cuprinse in inscrisul autentic fac dovada, pana la proba contrara, atat intre parti, cat si fata de oricare alte persoane.
b. Inscrisul sub semnatura privata, recunoscut de cel caruia ii este opus sau, dupa caz, socotit de lege ca recunoscut, face dovada intre parti pana la proba contrara.
Mentiunile din inscris care sunt in directa legatura cu raportul juridic al partilor fac, de asemenea, dovada pana la proba contrara.

In privinta contractului individual de munca,este socanta afirmatia potrivit careia nu l-ati semnat,asta presupune ca nu puteati sa indepliniti activitatile din fisa postului si nici sa fiti remunerat pentru munca efectuata.
Un contract de munca se incheie pe baza consimtamantului partilor si anterior inceperii activitatii, acesta trebuia inregistrat in REVISAL si transmis ITM-ului.
Tin sa va atrag atentia ca daca ati cunoscut ca acest contract de munca este fals-potrivit afirmatiilor facute-deveniti complice la infractiunile savarsite de acel angajator in aceasta materie si posibil subiect activ al infractiunii de inselaciune,folosind acel contract de munca pentru a obtine un credit.
Laura V.
Da, nu am mentionat dar... eu nu am lucrat niciodata la acea firma. Scopul contractului de munca furnizat de catre X a fost numai pentru facilitarea acelui credit obtinut. Nu am lucrat la firma, nu am ocupat postul mentionat in acel contract si nu l-am semnat. Asa cum l-am primit, asa l-am predat la banca. In contract, in dreptul numelui meu a semnat ori X ori persoanele care au intocmit contractul.
ati primit o explicatie obiectiva mai sus, aceasta operatiune de intermediere financiara formeaza obiectul numeroaselor dosare penale de la nivelul intregii tari, beneficiarii creditelor nu isi pot invoca propria culpa in fata organului de cercetare penala atata timp cat s-au folosit de respectivele contracte de munca stiind ca nu reflecta adevarul si au obtinut foloase necuvenite, respectiv credite. In aceste cauze persoanele sunt cercetate pentru inselaciune in conventii fals si uz de fals, speranta unei pedepse cu amenda penala este o pura copilarie.
Ideea este ca eu doresc pentru atunci cand ajunge dosarul in instanta sa stiu la ce sa ma astept. Citatia de la parchet mentiona doar codul 291, nu stiu daca exista si o alta incadrare la adresa mea, voi afla zilele ce urmeaza cand ma prezint in fata procurorului.

In urma raspunsurilor furnizare de dvs., tin atunci sa va intreb ce sanse am sa nu primesc pedeapsa cu executare?
individualizarea pedepsei se face in fiecare caz in parte de catre judecator in urma finalizarii cercetarii judecatoresti, sunt avute in vedere mai multe aspecte, modalitatea de comitere a faptei/faotelor, atitudinea fapuitorului/invinuit/inculpat in faza urmararii penale/cercetarii judecatoresti, antecedenta penala, alte elemente de circumstantiere. nu puteti primi in forum un raspuns exact in legatura cu modalitatea de executare a pedepsei.

Alte discuții în legătură

Reclamant pentru fond (uz de fals) vivi_sil vivi_sil va salut cu respect ami puteti spune si mie ce inseamna HOTARARE CARE SA TINA LOC DE ACT AUTENTIC SI CARE AR FI PEDEASA SAU AMENDA PENTRU UZ DE FALS ... (vezi toată discuția)
Sunt pedepsite intotdeauna faptele penale? maria18 maria18 ce pedeapsa poate primi o persoana acuzata cu art.215, art. 254, art. 289, art. 291? (vezi toată discuția)
Fals in acte marinescuioan marinescuioan care este condamnarea pt fals in acte si prescriptia daca a fost intrerupta (vezi toată discuția)