avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sunt pedepsite intotdeauna faptele penale?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sunt pedepsite intotdeauna faptele penale?

ce pedeapsa poate primi o persoana acuzata cu art.215, art. 254, art. 289, art. 291?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:14, 23 Februarie 2010
ART. 215
Înşelăciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.
Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.
Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

ART. 254
Luarea de mită
Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a fost săvârşită de un funcţionar cu atribuţii de control, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul luării de mită se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.


ART. 289
Falsul intelectual
Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Tentativa se pedepseşte.


ART. 291
Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.

Insa pedeapsa se stabileste in functie de datele concrete ale cauzei.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
luiza2008, utilizator
Da, intotdeauna se pedepsesc, dar nu intotdeauna cu inchisoare.

Pentru inseaciune (art. 215) se serveste, in functie de imprejurari de la 6 luni la 12 ani sau de la 3 ani la 15 de ani;

Pentru luare de mita (art. 254) se serveste de la 3 la 12 de ani sau de la 3 la 15 de ani, in functie de imprejurari;

Pentru falsul intelectual (art. 289) se serveste de la 6 luni la 5 ani;

Pentru uzul de fals (art. 291) se serveste de la 3 luni la 3 ani sau de la 3 luni la 2 ani (daca inscrisul a fost sub semnatura privata).

In cazul concursului de infractiuni pedepsele amintite se vor contopi intr-una singura si este aproape sigur, ca se va ajunge la o pedeapsa de privare de liberate fara suspendare.
nu e inspirata e adevarat dar ma intereseaza cat poate primi pentru toate
minim sau maxim?
care e mai grava din acuzatii?
Nu avem cum sa stabilim fara sa analizam dosarul.
Pedeapsa poate sa fie variata.Se poate sa fie mare, mica, cu executare intr-un loc de detentie sau cu suspendare.
Depinde...

avocat Claudiu Lascoschi
e bine ca a recunoscut?
il ajuta cu ceva?

Alte discuții în legătură

Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Prevederile art. 291 cp si 292cp cu aplic. art.33 lit.a badila steluta badila steluta am incheiat un contract de asociere in participatiune cu o alta firma care mi-a adus un aport social in natura constind intr-o suprafata de tern arabil ce ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)