avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Activitate caralin

Activitate caralin

Buna seara,

Fac parte dintr-o asociatie de proprietari care s-a infiintat in anul 1998 pe baza legii 114/1996, obtinand toate actele legale de atunci (statut..asociere).
Problema cu care ne confruntam e ca unii locatari vor ca asunarea generala sa tina cont de legea 114 si pe baza ei sa functioneze asociatia de proprietari si nu pe baza legii 230/2007 pt ca, spun ei ca fiindca statutul si acordul de asociere a fost raportat la acea lege cand s-a infiintat asociatia, deci nu de legea 230 si de modificarile ei trebuie sa tinem cont.

E legal lucru acesta? Eu din cate stiu ultima lege e cea valabila, nu e vala bl si in cazul de fata??


Multumesc.
Va rog sa ma ajutati in legatura cu o nelamurire pe care o avem o parte din membrii asociatiei de prorpietari.
Unii membrii afirma ca desii exist anumite legi ale asociatiei, se poate sa nu se tina cont de ele daca la adunarea generala majoritatea alege acest lucru.
Va dau 2 exemple:
1. In Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 se specifica clar ca cheltuielile de intretinere lunare ale accensorului (nu cele de energie electrica ale lui) se plateste pe cota parte. Ei vor sa decida sa se plateasca pe numarul de persoane. E legal sa se incalce aceasta lege?
2. Tot in Legea Asociatiilor de Proprietari nr. 230/2007 se specifica ca Presedintele asociatiei de bloc are drept de semnatura asupra contului asociatiei.Administratoare doreste ca adunarea generala sa voteze ca doar ea sa aiba drepturi asupra contului? E legal acest lucru?
Asociatia de proprietari nu trebuie sa ia decizii in conformitate cu legile ei??

Multumesc.
ea are conventie civila de prestari servicii, am vazut acel act..semnat intre ea si asociatie. Eu nu ma pricep prea bine la lucrurile acestea dar stiu sigur ca ea nu e PFA si totodata lucreaza tot cu contract de conventie civila si ca brooker de asigurari. Totodata are si semnatura electronica, iar cand am intrebat-o daca trebuie sa faca si asociatia declaratie lunar in legatura cu salariul pe care il primeste, a zis ca nu mai e nevoie pt ca ea declara lunar venitul pe care il primeste de la noi.
eu nu m-am referit la lucrari mai mari sa zic asa..ci de exemplu la sudat-ul unor balamale la usa de exemplu..sau desfundatul de urgenta a canalizarii comune a blocului...lucrari pentru care e greu sa gasesi o firma sau un PFA. In general o firma nu se deplaseaza doar pt a face 2 suduri. Persoana care fac lucrul acesta trebuie platita si voiam sa facem lucrul acesta legal chiar daca acea persoana nu e PFA.
multumesc frumos pt raspuns.
din pacate pt lucrarile de intretinere cam toti locatarii de la noi opteaza pt varinate mai ieftine pt ca nu prea are lumea bani, fiind mai mult pensionari, ..iar din cate stiu la finante declaratia pe venit a acut-o doar administratoare nu si asociatia. Sper sa nu avem probleme

1.Deci venitul nu mai trebuie declarat la finante?
2.E suficient deci sa depuna ea singura acele declaratii fara ca noi sa mai trebuaisca sa depunem vreun act?
3.dar se poate face vreo forma de colaborare legala cu o persoana care nu are o firma sau nu e PFA?

multumesc.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in legatura cu 3 intrebari pe care le am:

1. asociatia de proprietari din care fac si eu parte, are venituri lunare din urma inchirierii acoperisului unei firme private. Acel venit din cate stiu eu nu este declarat la finante pe motiv ca se foloseste acea suma pt intretineri reparatii si modernizari ale proprietatii comune. Eu stiu ca legea spuen ca venitul investit in proprietatea comuna este scutit de impozit dar nu trebuie totusi declarat? Ce repercursiuni poate avea acest lucru asupra asociatiei de locatari?

2. administratoarea este in contract de conventie civila...cand am intrebat daca asociatia nu trebuie sa declare la finante lunar suma pe care i-o plateste ea a raspuns ca face declaratie lunara cu semnatura electronica asupra sumei pe care o primeste de la asociatie..la cei de la finante. Asociatia nu trebuie totusi sa depuna vreo declaratie periodica la finante?

3. Exista vreo posibilitate legala pt ca in cazul in care trebuie facuta o reparatie la bloc sa nu trebuiasca sa se faca neaparat cu o firma privata sau cu un PFA ci cu un meserias pe care sa il platim astfel incat sa fim "acoperiti" legal?

multumesc.