avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... impozit pe venit asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

impozit pe venit asociatie de proprietari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in legatura cu 3 intrebari pe care le am:

1. asociatia de proprietari din care fac si eu parte, are venituri lunare din urma inchirierii acoperisului unei firme private. Acel venit din cate stiu eu nu este declarat la finante pe motiv ca se foloseste acea suma pt intretineri reparatii si modernizari ale proprietatii comune. Eu stiu ca legea spuen ca venitul investit in proprietatea comuna este scutit de impozit dar nu trebuie totusi declarat? Ce repercursiuni poate avea acest lucru asupra asociatiei de locatari?

2. administratoarea este in contract de conventie civila...cand am intrebat daca asociatia nu trebuie sa declare la finante lunar suma pe care i-o plateste ea a raspuns ca face declaratie lunara cu semnatura electronica asupra sumei pe care o primeste de la asociatie..la cei de la finante. Asociatia nu trebuie totusi sa depuna vreo declaratie periodica la finante?

3. Exista vreo posibilitate legala pt ca in cazul in care trebuie facuta o reparatie la bloc sa nu trebuiasca sa se faca neaparat cu o firma privata sau cu un PFA ci cu un meserias pe care sa il platim astfel incat sa fim "acoperiti" legal?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:57, 21 Martie 2013
1. venitul asociatiilor de proprietari nu este impozabil
2. trebuie sa depuna acele declaratii cu semnatura electronica
3. orice forma de colaborare trebuie acoperita de documente de plata legale ( factura si chitanta)

1.Deci venitul nu mai trebuie declarat la finante?
2.E suficient deci sa depuna ea singura acele declaratii fara ca noi sa mai trebuaisca sa depunem vreun act?
3.dar se poate face vreo forma de colaborare legala cu o persoana care nu are o firma sau nu e PFA?

multumesc.
1. Nu, nu trebuie declarat la finante, ci trebuie folosit la reparatii, intretinere, modernizare a proprietatii comune.

2. Veniturile obtinute de angajati sau indemnizati, plus impozitele pe aceste venituri sunt declarate de catre asociatia de proprietari pe declaratia 112 lunar la ANAF si semnate electronic de catre persoana care face transmiterea acestei declaratii.

3. In general trebuie evitate reparatiile cu persoane fizice neautorizate care nu pot emite nici facturi, nici chitante, nici garantii asupra lucrarilor executate. Totusi pentru lucrari minore se pot intocmi conventii civile cu retinerea impozitului la sursa si declararea lui pe aceeasi declaratie 112 in luna in care s-a executat lucrarea, precum si a contributiilor aferente.
multumesc frumos pt raspuns.
din pacate pt lucrarile de intretinere cam toti locatarii de la noi opteaza pt varinate mai ieftine pt ca nu prea are lumea bani, fiind mai mult pensionari, ..iar din cate stiu la finante declaratia pe venit a acut-o doar administratoare nu si asociatia. Sper sa nu avem probleme
Cum puteti spune ca nu sunt bani daca in primul mesaj ne scrieti ca acoperisul este inchiriat unei firme? Pai astia nu sunt bani? De ce va zgarciti la tarate si va ieftiniti la grau? Nu e normal ca avand un venit pe asociatie sa va faceti si lucrari de calitate si legale, cu contracte, cu facturi si chitante, cu garantie?

Nu stiu, intreb si eu!

Alte discuții în legătură

Obligatiile fiscale ale asociatiilor de proprietari catre stat elga50 elga50 Cititi acest articol aparut in data de 13.07.2012 pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite la o asociatie de proprietari chrissttina1982 chrissttina1982 buna ziua! cum se calculeaza salariul net intr-o conventie civila cu 4 ore pe zi la o asociatie de locatari, tinand cont ca angajatul mai are un contrcta de ... (vezi toată discuția)