avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ?

Buna ziua,
1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru :
- presedinte
- cenzor
- administrator
- instalator
- personal curatenie
- membri Com.Ex.

Din ce am citit, multi folosesc conventii civile pt TOATE functiile, altii recomanda contracte civile (pt. ca termenul de "conventie" e abrogat), altii contracte individuale de munca (CIM).
Fiecare din aceste variante presupune o relatie diferita cu fiscul si ITM.
Asa ajung la a doua nelamurire:

2.a). Ce obligatii de natura fiscala are asociatia in cazul folosirii unui anume contract ?
Cu alte cuvinte: Daca folosesc Conventie Civila, platesc 16 % impozit la Trezorerie ? sau: Daca folosec CIM, platesc CAS/CASS ? etc
b) Ce obligatii fiscale are cealalta parte contractuala (presedinte/ administrator/ femeie serviciu, etc) ?

3. Cum se schimba situatia in cazul in care persoanele care ocupa functia sunt:
- pensionari
- deja angajati cu CCM/CIM in alta parte
- fara ocupatie
- PFA


4. Exista un singur tip de contract ca solutie ? Sau exista variante ori/ori( cu avantaje si dezavantaje) ?


Multumesc pt raspunsurile concrete.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 13:16, 7 Decembrie 2014
1.
- Presedinte indemnizat - contract de mandat
- Cenzor ales din cadrul asociatiei de proprietari si indemnizat - contract de mandat
- Cenzor angajat din afara asociatiei - contract civil
- Administrator, personal pentru curatenie, instalator - contract de munca cu timp partial de lucru, tinand cont ca nu lucreaza toate cele 8 ore ale unui program de lucru complet sau PFA sau firma de administrare.
- Membri ai comitetului executiv indemnizati - contract de mandat.
- Pentru activitati care presupun prestatie ocazionala (curatarea zapezii, zugravit, reparatii de diverse feluri etc.) se incheie contracte civile sau PFA sau firma.

Daca membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei, nu sunt indemnizati contractul de mandat poate lipsi.

La ITM se inregistreaza in Revisal numai CIM-urile pentru functiile pe care se angajeaza salariati..

2. Pentru absolut toate functiile enumerate mai sus, cu exceptia PFA sau firma, asociatia declara veniturile la ANAF in Declaratia 112 care se depune lunar sau trimestrial, in functie de optiune. Recomand depunerea lunara.
Inainte de prima declaratie sau de fiecare data cand se modifica ceva in vectorul fiscal se depune formularul 010 care descrie felul (nu suma) contributiilor pe care le plateste asociatia catre stat.
Declaratia 112 are 3 sectiuni A, B si C.
In sectiunea A se descriu contractele de munca si contractele de mandat (venitul pe acest fel de contract este asimilat salariului, deci se platesc aceleasi contributii cu exceptia contributiilor pentru somaj)
In sectiunea C se descriu contractele civile.
Declaratia 112 trebuie completata de o persoana instruita pentru acest lucru (il poate invata usor) si, daca este bine completata, atunci formularul in mod automat (inteligent) completeaza sumele de plata pentru fiecare contract in parte si calculeaza in centralizator suma totala de plata.
Pentru contractele de munca si contractele de mandat impozitul este 16%.
Pentru contractele civile impozitul poate fi stopat la sursa - declarat si platit de asociatie 10%, urmand ca 6% sa-l declare si plateasca persoana la fisc sau poate fi platit integral 16% de catre asociatie. Recomand plata integrala pentru a simplifica lucrurile. Daca ati plati numai 10%, restul de 6% ar trebui sa i-l dati in mana persoanei si, ca suma totala, ar fi acelasi lucru ca plata integrala a 16%.

3.
In cazul CIM si contract mandat:
- ca pensionar nu mai declarati contributia de somaj (angajat si angajator)
- deja angajat in alta parte - nu schimba cu nimic situatia
- fara ocupatie. Fiind primul job i se poate aplica deducerea personala care este o suma variabila in functie de numarul persoanelor avute in intretinere sau in functie de marimea salariului brut. Deducerea influenteaza cuantumul impozitului deoarece se scade din salariul brut si apoi se calculeaza 16%. Situatia se aplica si daca persoana este la primul job si este pensionar.
- ca PFA isi negociaza suma pe care asociatia va trebui sa i-o plateasca pe contract. In acest caz suma negociata va cuprinde si darile (impozit, contributii) pe care PFA-ul il plateste la ANAF, asociatia neavand nicio obligatie de declarare sau plata a vreunei obligatii fiscale.

4. In cazul functiilor angajate cu CIM poate fi inlocuit cu PFA. In acest caz asociatia, asa cum am spus mai sus, scapa de niste obligatii - avantaj, dar, pe de alta parte, controlul de subordonare dispare - dezavantaj. Avantajele si dezavantajele sunt mai mult chestiuni de noroc in alegerea persoanei care sa presteze. In cazul cand una din parti este nemultumita de cealalta, incetarea CIM-ului din partea asociatiei este dificila deoarece trebuie avut in vedere prevederile din Codul Muncii, iar in cazul PFA, asociatia trebuie sa tina cont de prevederile din contract. Ambele cazuri pot sfarsi la judecatorie.

In cazul functiilor alese si indemnizate in baza contractelor de mandat, acestea nu pot fi inlocuite de alt fel de contract.

Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
elga50, moderator
multumesc pentru acest raspuns excelent de cuprinzator.
Un raspuns muncit: felicitari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii 2012 alimik alimik Ce contributii sociale se calculeaza si se retin pentru drepturile lunare (regulate) cuvenite administratorului ,cenzorului si femeii de serviciu , unei ... (vezi toată discuția)
Ce contributii se platesc la asociatiile de locatari cu conventii civile liliana-gina liliana-gina Buna ziua. Doresc si eu un ajutor daca se poate,avem 4 conventii civile .dintre care unul este cenzorul care are cm in alta parte ,presedintele este pensionar ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)