avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contributii 2012
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contributii 2012

Ce contributii sociale se calculeaza si se retin pentru drepturile lunare (regulate) cuvenite administratorului ,cenzorului si femeii de serviciu , unei asociatii de proprietari, si in ce temei legal? Mentionez ca administratorul si cenzorul au contracte individuale de munca la alti angajatori, iar in cadrul asociatiei de proprietari activeaza pe baza unui contract de prestari servicii /conventie civila, iar femeia de serviciu este pensionara.
Ce obligatii declarative are asociatia, si in ce temei legal ?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:01, 24 Ianuarie 2012
Administratorul si femeia de serviciu, deoarece presteaza o activitate dependenta, conform Codului Fiscal, art.7 (2.1), trebuie angajati cu CIM cu timp de lucru partial.
Cenzorul ales de proprietari si, eventual, presedintele asociatiei sau alt membru al comitetului executiv sunt indemnizati in baza unui contract de mandat, Codul Fiscal, art.55 (2.d2).

Asadar aceste functii fiind salarizate si similare sunt inscrise in Decl.112, in sectiuna A care declaratie se depune trimestrial (cu cate o declaratie pentru fiecare luna = trei declaratii).
Pentru aceste functii se plateste impozitul de 16% si toate contributiile pentru asigurat si angajator aferente.

In conditiile actuale un cetatean poate avea oricate joburi doreste, nu exista o limita.
Nu mai exista carte de munca, asa ca orice angajator il poate angaja chiar si pentru 1 ora / zi, ii face CIM/1 ora, i se platesc contributiile inscrise in Decl.112.

Atentie! Un pensionar anticipat, somer sau pensionar medical, in anumite conditii, daca intentioneaza sa fie angajat de asociatia de proprietari, trebuie sa opteze intre pensie sau ajutorul respectiv si salariul de la asociatie. Este valabil numai pentru cei angajati cu CIM, nu si pentru contractele de mandat.

Conventiile civile se incheie numai pentru activitatile cu caracter nepermanent, gen curatenie de primavara, gradinarit, igienizarea holurilor si subsolului, activitati care se fac sporadic.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari - contracte munca elenamarta elenamarta Avem in asociatia de proprietari, ca salariati: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu. 1. Conform Codului Muncii actual, care din aceste ... (vezi toată discuția)
Ce contributii se platesc la asociatiile de locatari cu conventii civile liliana-gina liliana-gina Buna ziua. Doresc si eu un ajutor daca se poate,avem 4 conventii civile .dintre care unul este cenzorul care are cm in alta parte ,presedintele este pensionar ... (vezi toată discuția)
Contract de angajare administrator de bloc dorian_letu dorian_letu Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: \"Sunt angajat cu carte de munca la o firma unde platesc toate darile catre stat. In timpul liber sunt administrator de ... (vezi toată discuția)