Ce contributii sociale se calculeaza si se retin pentru drepturile lunare (regulate) cuvenite administratorului ,cenzorului si femeii de serviciu , unei asociatii de proprietari, si in ce temei legal? Mentionez ca administratorul si cenzorul au contracte individuale de munca la alti angajatori, iar in cadrul asociatiei de proprietari activeaza pe baza unui contract de prestari servicii /conventie civila, iar femeia de serviciu este pensionara.
Ce obligatii declarative are asociatia, si in ce temei legal ?
va multumesc
Administratorul si femeia de serviciu, deoarece presteaza o activitate dependenta, conform Codului Fiscal, art.7 (2.1), trebuie angajati cu CIM cu timp de lucru partial. Cenzorul ales de proprietari si, eventual, presedintele asociatiei sau alt membru al comitetului executiv sunt indemnizati in baza unui contract de mandat, Codul Fiscal, art.55 (2.d2).
Asadar aceste functii fiind salarizate si similare sunt inscrise in Decl.112, in sectiuna A care declaratie se depune trimestrial (cu cate o declaratie pentru fiecare luna = trei declaratii).
Pentru aceste functii se plateste impozitul de 16% si toate contributiile pentru asigurat si angajator aferente.
In conditiile actuale un cetatean poate avea oricate joburi doreste, nu exista o limita.
Nu mai exista carte de munca, asa ca orice angajator il poate angaja chiar si pentru 1 ora / zi, ii face CIM/1 ora, i se platesc contributiile inscrise in Decl.112.
Atentie! Un pensionar anticipat, somer sau pensionar medical, in anumite conditii, daca intentioneaza sa fie angajat de asociatia de proprietari, trebuie sa opteze intre pensie sau ajutorul respectiv si salariul de la asociatie. Este valabil numai pentru cei angajati cu CIM, nu si pentru contractele de mandat.
Conventiile civile se incheie numai pentru activitatile cu caracter nepermanent, gen curatenie de primavara, gradinarit, igienizarea holurilor si subsolului, activitati care se fac sporadic.