Este adevarat ca am inceput cu lucruri mai mult teoretice pentru ca incercam sa inteleg legea. Insa am prezentat si punctual cazul meu.
Am mai multa incredere intr-o terta parte neimplicata, care raspunde argumentat, decat intr-o autoritate implicata in problema respectiva, care de multe ori ascunde anumite aspecte sau nu cunoaste legea.
Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
Cu stima.
Va multumesc din nou.
Am citit de multe ori prevederile legale. Chiar dupa ce am reeditat (grabindu-ma) ultimul mesaj, am gasit si hg 1291/2012, oricum vazusem proiectul si banuiam ca asa o sa ramana.
O neclaritate chiar in articolul 4.1 din norme, citat de dvs este la alin 6. Eu sunt de profil tehnic si lucrez cu definitii, astfel ca am considerat "persoana indreptatita" pe beneficiarul principal al drepturilor pentru o perioada mai mare si "cealalta persoana" pe beneficiarul complementar al drepturilor pentru o perioada de cel putin o luna. Desi conform prevederilor rolurile pot fi inversate, adica initial solicita un parinte cicc si apoi celalat poate beneficia pentru o perioada chiar mai mare decat cel care a solicitat primul cicc (contradictie cu situatia nr. 10 din hg 1474/2011??)
Neclaritatea la art 4.1 alin 6 provine chiar din utilizarea notiunii "persoana indreptatita" de aceasta data ca fiind cealalta persoana care nu a beneficiat de cicc desi indeplineste cerintele. Altfel nu inteleg sensul. Utilizarea notiunii se repeta si la alin 8, de aceasta data fiind clar ca se refera la "cealalta persoana".
Una peste alta inteleg ca situatia exacta pe care v-am expus-o in mesajul anterior este perfect legala. Perioada in care reiau activitatea profesionala este de cel putin o luna si reduce perioada de concediu si indemnizatie asa cum prevede art 4.1 alin 1 din norme, astfel ca "cealalta persoana" poate sa nu mai solicite cicc, anuntand acest lucru cu minim 60 zile inaintea implinirii varstei de un an a copilului. Revenirea la activitatea profesionala cu numai o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului imi da dreptul la stimulent pana la varsta de 2 ani.
VA ROG SA-MI SPUNETI DACA GRESESC CU CEVA!
Scuze pentru insistenta dar oricat as citi raman unele lucruri neclare.
Cu multumiri.
Multumesc pentru raspunsuri,
1. Ma interesa expres si posibilitatea de a intrerupe concediul la cerere oricand in termenul de pana la implinirea varstei de 1 an a copilului (incadrare art. 2 alin. 1 lit. a) si daca perioada de intrerupere a concediului si revenirea la serviciu se considera ca acordata pe baza netransferabila celuilalt parinte.
In mod exact am intrat in cicc cf. art. 2 alin. 1 lit. a pe data de 15.10.2012 (la o zi de la aplicarea legii 166/2012). Copilul implineste varsta de 1 an la data de 23.07.2013. Doresc sa stiu daca e posibil sa intrerup cicc in perioada 27.04 - 26.05.2013, fara ca celalalt parinte sa beneficieze de cicc. Din data 27.05 solicit din nou cicc si indemnizatie. Este posibil sa revin definitiv la serviciu sa spunem pe 22.07.2013 (cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului) beneficiind astfel de cicc practic cu o luna mai putin, cea care s-ar pierde daca celalalt parinte nu solicita cicc in baza art 11 (vezi si lit. b)? In acest caz beneficiez ulterior revenirii mele la serviciu de suplimentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului?
2. oug actualizata prin legea 166/2012 prevede acordarea drepturilor pentru oricate nasteri, adoptii ... nu doar pentru primele 3, deci ommfps 1474/2011 este depasit. Exista hg cu norme metodologice corespunzator oug actualizata prin legea 166/2012 si eventual un alt ordin mmfps cu instructiuni de aplicare a acestora? (am vazut doar proiectul hg de modificare a normelor metodologice)?
1. Cum este legat dreptul la indemnizatie de cel la concediu (art 2 coroborat cu art 11 din oug)? Adica e posibil sa ai concendiu fara indemnizatie? Nu ma refer la concediul fara plata dupa implinirea varstei de 1 an a copilului sau pe perioada de minim o luna in care cealalta persoana din familie beneficiaza de drepturile oug. Intreb asta deoarece la art. 11 din oug doar dreptul la concediu trebuie acordat pe baza netransferabila celeilalte persoane din familie. Deci indemnizatia se acorda tot beneficiarului de drept (care a solicitat cicc) pe perioada respectiva, indiferent daca acesta solicita concediu fara plata sau revine la serviciu (realizare de venituri supuse impozitului (vezi si art. 16 alin. 2 lit. i))?
2. Acordarea stimulentului de insertie (art 7 din oug) presupune realizarea de venituri impozabile, inclusiv din salarii, in perioada in care oug acorda drepturi si functie de optiunea exprimata cf art 2 din oug sau functie de incadrarea in grad de handicap. Asta inseamna ca se poate intrerupe concediul la cerere. Daca se solicita intreruperea dreptului la concediu si indemnizatie la varsta de 5 luni a copilului, cu revenirea la serviciu si solicitarea stimulentului de insertie (incadrare la art 2. alin. 1 lit. a) este posibila revenirea la concediu si indemnizatie incepand de la varsta de 6 luni a copilului, pana la varsta de 1 an, cum a fost solicitat initial? Ce se intampla cu stimulentul? Intreb asta deoarece art. 7 nu cuprinde si aceasta situatie. Adica odata ce s-au realizat venituri supuse impozitului inainte de termenul concediului, stimulentul se plateste pana la varsta de 2 ani a copilului? (vezi art. 17 alin. 3)
Observatie: art. 17 alin. 1 lit. b si art. 17 alin. 3 nu puteau fi sintetizate in exprimarea " beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului"
3. "cel putin o luna" in acceptiunea art. 11 din oug insemna de exemplu si perioada 27.04. - 26.05.20xx (xx > = 13)?
In acest caz, unei persoane care a intrat in concediul de crestere si ingrijire copil in anul 2012 dar inainte de intrarea in vigoare a legii 166/2012,(apropos: care este data exacta de intrare in vigoare a legii 166/2012) i se aplica prevederile oug sau cele ale legii.
Spre exemplu, art. 12 din oug actualizat prin legea 166 ar avea 4 alineate. La alineatul 2, pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie, de cand se calculeaza cele 6 luni in care beneficiarul este in plata?
Cum se dovedeste plata impozitelor si taxelor locale?
Observatie: textul legii se refera numai la impozite si taxe pentru bunurile in proprietate, deci nu si pentru impozite pe venit, cum ar fi din chirii.
Este necesar, in cazul persoanei mentionate anterior, prezentarea dovezii achitarii impozitelor si taxelor de catre sot/sotie?
Multumesc.
Buna ziua,
Inteleg ca in mod corect oug 124/2011 stabileste prevederi pentru viitor, adica pentru anul 2012 ("incepand cu anul 2012 ..."). Cand dai legea pentru aprobarea oug dar modifici partial si textul oug nu trebuie sa reactualizezi si datele astfel incat sa nu cazi in greseala aplicarii retroactive? Daca prin lege aprobi oug exact asa cum era mi se pare OK., pentru ca pana la momentul intrarii in vigoare a legii se aplica oug iar apoi devine lege. Modificand si textul oug pe care-l faci lege dar mentinand formulari ca "incepand cu 2012", am senzatia ca perioada 01.01.2012 pana la momentul intrarii in vigoare a legii devine o aplicare retroactiva a acesteia.
Pentru exemplu, oug 124 art IV punctul 13 este diferit de lege 166 art I punctul 15. Presupun ca exista persoane care s-au conformat oug pe aceasta tema si pana la intrarea in vigoare a legii 166 au terminat concediul de crestere si ingrijire copil. Desi raman sub incidenta legii (aceasta continand formularea "incepand cu 2012") acestia scapa de aplicarea ei, astfel nesupunandu-se legii.
Puteti sa-mi explicati astfel de contradictii si cum este corect principial legal?