avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Activitate beugendaniel

Activitate beugendaniel

Răspuns la discuția Modalitate calcul penalizari
elga50 a scris:

Calculul dv. este corect doar pe jumatate:
- perioada de gratie (fara penalizare) de 30 de zile este pentru plata unei restante fara a fi penalizata, dar daca aceasta suma nu se plateste in aceasta perioada, calculul penalizarii se aplica de la data scadenta, asa cum fac si furnizorii, pana la data platii.


Ce te faci atunci cand functionarii din cadrul serviciului specializat al primariei (sv.asoc.propr.) te indruma sa calculezi penalizari abia din a 51-a zi de la afisarea listei de plata si nu din prima zi dupa scadenta?

Exista precizari legale privind asimilarea metodologiei aplicate de furnizori (reglementata de Legea 51/2006) si de catre asociatiile de proprietari deoarece Legea 230 reglementeaza sec:
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice
sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de
0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile
care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi
suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,
afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Multumesc!
Mi sa confirmat faptul ca exista precizat prin act normativ un termen de 30 de zile, dupa scadenta, pentru plata facturilor, fara atragerea de penalitati munai ca nu cunosteam felul, numarul si anul aparitiei acestui act normativ.

Acum sper ca v-am "scos din ceata".

Cat despre penalitatile pe care le-au calculat ramane de vazut cum le vor justifica in raspunsul la sesizarea pe care deja le-am inaintat-o.
Va multumesc frumos d-na elga 50. Raspunsul dvs., defapt actul normativ imi confirma ceea ce banuiam.
Sa-i sugerati infiintarea unui PFA astfel incheiati cu el contract de prestari servicii, platindu-i lunar un onorariu iar el va elibereaza factura.
Si pe mine ma contrariat faptul ca pe niciuna din facturile emise ulterior nu au fost trecute sume ca fiind restante astfel m-as fi autosesizat.

Singurele date trecute pe facturi sunt data emiterii, data scadentei si procentul de calcul al majorarilor fara sa fie prevazuta si data de cand se aplica.

Despre contractul cu furnizorul pot sa va spun ca eu am preluat aceasta asociatie de aproximativ un an si nu l-am gasit in arhiva, ci doar actele aditionale prin care se cesiona activitatea de producere si furnizare a apei calde si caldurii de catre CET primariei si mai apoi, dupa un an, actualului furnizor, Dalkia. Voi merge la ei cu documentele justificative de plata si voi vedea despre ce e vorba.

Dorinta pe care o reiterez este ca as fi dorit sa stiu daca este vreun act normativ care sa stipuleze la (pana la) cate zile de la data emiterii unei facturi se stabileste scadenta si daca este obligatorie perioada de 30 de zile ca termen de gratie dupa cum si noua ne precizeaza Legea 230 un termen de plata de pana la 20 de zile de la afisarea listei de plata urmat de perioada de gratie.

Va multumesc!
Am aflat despre aceste majorari printr-o nota de calcul trimisa de catre furnizor prin posta la data de 08.10.2013.
OUG 88/2010 este invocata de furnizor ca temei legal dar probabil voia sa se refere la procentul de 0.04% aplicat si nu la termene.
Nu este vorba de alte restante intrucat se precizeaza explicit la ce facturi sau aplicat majorarile.
Preocuparea si dorinta mea consta in aceea ca as vrea sa stiu daca nu este precizata printr-un act normativ modalitatea de stabilire a scadentei si perioadei de gratie (total 45 de zile) pana la care sa se poata efectua platile fara a se atrage calcularea de majorari,
Eu am platit intotdeauna facturile oricarui furnizor in cadrul acestui interval de 45 de zile de la emiterea facturii si pana acum nu am fost pus intr-o asemenea situatie de a se calcula totusi majorari.
Multumesc anticipat!
Buna ziua tuturor,
Sunt administratorul unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu modul de interpretare a oug 88/2010 de catre furnizorul de energie termica local intr-un mod cel putin "aparte", si anume:
- pentru energia termica furnizata in luna decembrie 2012 si facturata la data de 31.12.2012, factura a fost emisa la data de 15.01.2013 cu scadenta la data de 06.02.2013.
-plata acestei facturi s-a facut la data de 20.02.2012
Cu toate ca plata facturii s-a facut dupa doar 14 zile de la scadenta, furnizorul a calculat la data de 02.09.2013 majorari de intarziere in procent de 0,04% pentru intervalul 06.02-02.09.2013 respectiv 208 zile.
Va rog sa ma faceti sa inteleg cum de au ajuns sa calculeze majorari in aceasta speta!
Nu trebuia calculata o perioada de 45 de zile (scadenta + termen de gratie) de la data emiterii facturii respectiv 15.01.2013 ?
S-au cum se aplica actul normativ ?

Multumesc anticipat de ajutor.
Odata ce asociatia de proprietari se va constitui, alaturi de statut si celelalte documente constitutive va trebui sa creati si regulamentul de ordine interioara, concluzionand ca e vorba de un cartier rezidential, care sa cuprinda reguli si sanctiuni pentru cei ce le incalca.