Buna ziua tuturor,
Sunt administratorul unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu modul de interpretare a oug 88/2010 de catre furnizorul de energie termica local intr-un mod cel putin "aparte", si anume:
- pentru energia termica furnizata in luna decembrie 2012 si facturata la data de 31.12.2012, factura a fost emisa la data de 15.01.2013 cu scadenta la data de 06.02.2013.
-plata acestei facturi s-a facut la data de 20.02.2012
Cu toate ca plata facturii s-a facut dupa doar 14 zile de la scadenta, furnizorul a calculat la data de 02.09.2013 majorari de intarziere in procent de 0,04% pentru intervalul 06.02-02.09.2013 respectiv 208 zile.
Va rog sa ma faceti sa inteleg cum de au ajuns sa calculeze majorari in aceasta speta!
Nu trebuia calculata o perioada de 45 de zile (scadenta + termen de gratie) de la data emiterii facturii respectiv 15.01.2013 ?
S-au cum se aplica actul normativ ?
OUG 88/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, nu are nici o legatura cu penalizarile de intarziere aplicate de furnizori asociatiilor de proprietari.
Pentru a va lamuri cum aplica penalizari furnizorul dumneavoastra consultati contractul de furnizare pe care l-ati incheiat cu acest furnizor. Acolo este stabilita perioada de la care se aplica penalizari, procentul...
Mai verificati inca odata datele de pe factura si platile facute si vedeti daca nu cumva la data de 20.02.2013 (nu 2012 cum ati scris probabil din greseala) mai aveati si alte sume restante, sume neachitate din alte facturi mai vechi.
Daca totusi la 20.02.2013 ati achitat acea factura de ce vi s-au calculat penalizari pana la data de 02.09.2013? Poate pentru alte debite si nu pentru aceasta factura. Ori in februarie cand ati platit furnizorul s-au stins datorii mai vechi iar aceasta factura a ramas neachitata.
Ce s-a intamplat in 02.09.2013? Ati facut atunci o plata? De ce nu v-au calculat penalizari pana la 02.10.2013 si s-au oprit la 02.09.2013?
Am aflat despre aceste majorari printr-o nota de calcul trimisa de catre furnizor prin posta la data de 08.10.2013.
OUG 88/2010 este invocata de furnizor ca temei legal dar probabil voia sa se refere la procentul de 0.04% aplicat si nu la termene.
Nu este vorba de alte restante intrucat se precizeaza explicit la ce facturi sau aplicat majorarile.
Preocuparea si dorinta mea consta in aceea ca as vrea sa stiu daca nu este precizata printr-un act normativ modalitatea de stabilire a scadentei si perioadei de gratie (total 45 de zile) pana la care sa se poata efectua platile fara a se atrage calcularea de majorari,
Eu am platit intotdeauna facturile oricarui furnizor in cadrul acestui interval de 45 de zile de la emiterea facturii si pana acum nu am fost pus intr-o asemenea situatie de a se calcula totusi majorari.
Multumesc anticipat!
Repet intrebarea: ce prevede contractul incheiat cu acest furnizor in privinta termenelor de plata si a penalizarilor de intarziere?
Furnizorii nostri, reiau prevederile din contract cu privire la acest aspect, luna de luna si-l aduc la cunostinta consumatorului pe factura. Pe fiecare factura ce o primim lunar scrie data scadenta si afptul ca in caz de neplata facturii respective se aplica penalizari in procent de... incepand cu data de...
Pe facturile dumneavoastra scrie asas ceva?
Mergeti la furnizor cu dovada platii din 20.02.2013 deoarece e posibil ca acesta sa nu fi primit banii sau sa nu fi inregistrat plata sau.....sa i se fi stricat baza de date.
In mod normal, daca nu isi inregistra aceasta plata la acea data de 20.02.2013, ar fi trebuit ca pe fiecare factura emisa ulterior sa figureze aceasta suma pentru care ati primit notificarea de penalizare ca fiind restanta.
Altfel, este o eroare a furnizorului.
Trebuie sa mergeti personal acolo sa va lamuriti si sa puneti la punct situatia.
Si pe mine ma contrariat faptul ca pe niciuna din facturile emise ulterior nu au fost trecute sume ca fiind restante astfel m-as fi autosesizat.
Singurele date trecute pe facturi sunt data emiterii, data scadentei si procentul de calcul al majorarilor fara sa fie prevazuta si data de cand se aplica.
Despre contractul cu furnizorul pot sa va spun ca eu am preluat aceasta asociatie de aproximativ un an si nu l-am gasit in arhiva, ci doar actele aditionale prin care se cesiona activitatea de producere si furnizare a apei calde si caldurii de catre CET primariei si mai apoi, dupa un an, actualului furnizor, Dalkia. Voi merge la ei cu documentele justificative de plata si voi vedea despre ce e vorba.
Dorinta pe care o reiterez este ca as fi dorit sa stiu daca este vreun act normativ care sa stipuleze la (pana la) cate zile de la data emiterii unei facturi se stabileste scadenta si daca este obligatorie perioada de 30 de zile ca termen de gratie dupa cum si noua ne precizeaza Legea 230 un termen de plata de pana la 20 de zile de la afisarea listei de plata urmat de perioada de gratie.
Penalitati
Ganna
Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari.
In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)