avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la asociatia de proprietari

Buna ziua,
Art.49(1) din legea 230/2007 "....Penalizarile nu vor fi mai mari de 0.2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata,..."
Termenul de plata este 20 de zile dupa afisarea listei de plata. 20 de zile + 30 de zile , inteleg ca dupa 50 de zile se poate aplica penalitati pentru restantieri si de aici incepe dilema mea.
Unii considera ca dupa 55 zile de la afisarea listei de plata se calculeaza penalitati pentru doar 5 zile, altii zic ca se va calcula penalitati pentru 35 de zile (adica din prima zi de la expirarea termenului de plata)
Doresc sa aflu cum se poate aplica corect aceasta lege. Daca se ajunge la tribunal, care varianta este incontestabila?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: courvoisier , utilizator 16:37, 26 Mai 2015
Dupa termenul stabili de plata 20+30 zile ,se pot aplica penalitati pentru sumele neachitate in termenul de plata
Penalitatile se aplica cu ziua 51.
Atentie: un procent de 0,20 %/zi este foarte mare, el inseamna 72 %/an
Ar merita discutat reducerea lui.
"....dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata,..."
Dupa cum inteleg eu termenul de plata este dupa 20 de zile de la afisare. 30 de zile nu este considerat "termen de gratie" ? La facturile de la Electrica, Termoficare, Compania de apa este in felul urmator " Neachitarea facturilor in termen de 30 de zile - de la data scadentei -conduce la aplicarea penalitatii de intarziere incepand cu prima zi dupa scadenta"
Art 49(2) "Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice" Aceasta propozitie exclude 50 de zile ca termen de plata.
In cunostinta citatelor de mai sus, cel care plateste dupa 55 de zile are penalitati calculate pe 5 zile sau pe 35 de zile?( a depasit termenul de 20+30 zile cu 5 zile)
Felicitari dle Amvidan! Nu am auzit inca pe altcineva care sa exprime aceasta concluzie, logica si evidenta. Este o mare rusine! este o concurenta neloiala a bancilor. Cel putin daca banii acestia nu ar intra in alte conturi (in alte buzunare). Aveti dreptate si unde mai punem ca se poate ajunge la 100%, printr-o masura clementa a legii, care se milostiveste sa reduca din aceasta jecmaneala intre vecini (caci presedintele este vecinul nostru!). Si chiar daca art, 49 (1) stipuleaza ca penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pe zi de intarziere, nu s-a pomenit in instante o asociatie care sa perceapa LEGAL 0,1%. sau ceva sub 0,2%.
@Marica_sz

Haideti sa explicam putin termenii:
- o lista de intretinere trebuie sa contina data scadenta. Aceasta nu poate fi mai mare de 20 zile de la afisare. De aceea multi se leaga de acest 20 zile pentru restul explicatiei, dar termenul scadent poate fi si mai mic, poate fi de 15 zile (asa cum au si furnizorii de utilitati sau servicii) sau chiar mai mic in cazul in care asociatia nu dispune de fond de rulment, iar incasarile trebuie sa se termine cat mai repede pentru a putea plati facturile la termenul scadent al furnizorului.

- avand data de scadenta, administratorul poate incepe penalizarea unei sume neachitata (partial sau total) de la data scadenta + 30 de zile, acest 30 de zile fiind perioada de gratie in care se poate plati restanta fara a fi penalizata. Cu alte cuvinte o restanta poate fi achitata fara a fi penalizata intr-o perioada de N zile (cat dureaza scadenta) + 30 zile. Aceasta perioada poate fi maxim 50 zile, sau 45 zile sau mai mica, dar nu mai mica de 31 de zile (daca scadenta este a doua zi dupa data afisarii).

- in conditiile de mai sus, ca restanta nu a fost achitata nici in termenul de gratie, calculul acesteia se face luand in considerare atatea zile cat au curs de la data scadenta pana la afisarea urmatoarei liste sau pana la plata ei dupa perioada de gratie, fara ca in calcul sa mai fie inclusa perioada de gratie.

Cu alte cuvinte, perioada de gratie de 30 zile este aplicata numai timpului de plata, nu si in calculul penalizarii.
Asa procedeaza si furnizorii de utilitati, iti lasa ragaz de plata scadenta + 30 de zile, dar daca nu platesti, iti calculeaza penalizarile pornind de la data scadenta.

La judecatorie trebuie sa prezentati listele de intretinere care sa aiba data de afisare si data scadenta (neaparat), iar in tabelul cu calculul penalizarilor acestea sa fie calculate incepand cu data scadenta.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati Ganna Ganna Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari. In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati asociatia de proprietari c_cimpanu c_cimpanu va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta: date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie ... (vezi toată discuția)