Revin cu inca o intrebare: daca paratul refuza sa se prezinte atat la IML pentru expertiza psihiatrica, cat si la audieri in instanta, care sunt caile de a-l obliga sa se supuna acestor decizii ale instantei de judecata?
Autoritatea tutelara s-a deplasat, in cazul meu, la domiciliul persoanei, a constatat ca ceea ce am reclamat este veridic si, asa cum reiese din raspunsul Primariei, a indicat ca solutie demararea actiunii de punere sub interdictie. Aceasta actiune poate fi inceputa, potrivit Codului civil, de orice persoana interesata.
Asadar, tot spre Judecatorie merg toate.
Si eu sunt intr-o situatie similara, negasind tutore pentru o persoana care nu imi este ruda, ci vecin. Gradul de instabilitate psihica si mizeria in care traieste m-au determinat sa ma gandesc la solutia punerii sub interdictie.
Cum nu i se cunoaste nicio ruda in tara, cum nimeni nu doreste preluarea tutelei, m-am gandit la art. 25 alin. 4 din legea 448/ 2006 privind Protectia si promovarea persoanelor cu handicap. Instanta trebuie sa constate handicapul (in cazul meu este psihic), apoi tutela va fi preluata, potrivit articolului de mai sus autoritatea administratiei publice locale/ Acest lucru il hotaraste instanta.
Eu m-am blocat la primul pas, si anume..cererea de punere sub interdictie. Trebuie sa adun diverse dovezi si caut pe cineva care sa ma sfatuiasca in acest sens ca sa nu omit nimic si sa nu risc sa-mi fie cererea respinsa.
As dori sa stiu care sunt etapele care trebuie urmate in cazul unui matur cu comportament schizofrenic, care locuieste singur, in conditii mizerabile, inumane, intr-un apartament despre al carui ultim proprietar se cunoaste ca ar fi fost mama decedata (de asemenea bolnava psihic).
Primaria de sector, Directia de Sanatate Publica, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au indicat, in urma sesizarilor mele, in calitate de locatar ca solutia este punerea sub interdictie a acestuia.
Aceasta este conditionata de gasirea unui tutore.
In acest sens, va supun atentiei art. 25 alin (4) din legea nr. 448 prin care se ofera solutia unui tutore in cazul in care persoana cu handicap (aici este vorba de cel mintal).
Astfel, autoritatea administratiei publice locale are obligatia de a fi numita de catre instanta judecatoreasca ca tutore.
Va rog sa imi spuneti, in calitate de vecin, persoana neinrudita, afectata direct de persoana la care fac referire care sunt pasii pe care ii pot urma in demersul de cerere a interdictiei.
Mentionez ca nu sunt in posesia niciunui act medical care sa-i ateste starea de sanatate mintala, nu cunosc realul proprietar al locuintei in care traieste aceasta persoana. Tot ceea ce am sunt raspunsurile institutiilor de care am amintit mai sus. Accentuez asupra problemei ca nici eu, nici alta persoana fizica sau juridica nu doreste sa preia aceasta tutela.
Va multumesc