avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Activitate dozer

Activitate dozer

Răspuns la discuția Cumparare casa neconstruita inca
Se poate incheia un astfel de contract de antrepriza intre doua persoane fizice?

Multumesc.
Răspuns la discuția Cumparare casa neconstruita inca
Proprietarul terenului este si constructorul. Casa se va construi in regie proprie, pe persoana fizica.
Buna ziua,

Sunt in cautarea unei case si am gasit urmatoarea oferta:
Teren existent in proprietatea constructorului, care intentioneaza constructia unei case pe care mi-o va vinde mie. Pentru asta vrea sa faca antecontract de v-c, urmand sa-i platesc pe etape constructia casei, la final cand e casa gata si ii platesc ultima transa sa devin eu proprietarul casei.
Am urmatoarele nelamuriri/temeri:
- Ce documente trebuie sa verific a.i. sa ma asigur ca terenul respectiv este OK dpdv legal?
- Eu nu sunt proprietar pe terenul respectiv si pe casa pana la final, desi casa e construita pe banii mei. Ma pot asigura in vre-un fel ca constructorul nu se razgandeste si sa fiu 100% sigura ca-mi va vinde mie?
- Exista o varianta prin care daca imi vinde terenul inca de la inceput, sa stabilim prin contract ca el se obliga sa-mi construiasca casa si eu sa-i dau banii in transe?
- Mai pot aparea alte probleme pe care le-am scapt eu?

Multumesc.
Adica, in practica, vine cineva in zilele de plata si sta langa administratora si la sfarsitul programului ii ia incasarile?!? E putin plauzibil.. ca sa nu mai spun ca locatarii vor boicota masiv treaba asta.. n-au de facut decat sa plateasca intretinerea in afara programului de incasari. Nu vad de ce cineva ar plati furnizorul unui serviciu pe care nu-l mai foloseste in detrimentul celorlalti furnizori de care are nevoie (apa, gunoi, electrica etc).
Exista deja o hotarare judecatoreasca definitiva privind recuperarea restantelor. Nu cred ca se mai poate interveni in sensul asta acum... daca Asociatia ar fi fost reprezentata atunci de un avocat, cred ca lucrurile stateau altfel ... pana la urma nu este si RADET-ul de vina pentru ca a dat acorduri de debransare la aproape tot blocul in conditiile in care erau datorii si a continuat sa furnizeze caldura chiar daca nu se mai plateau facturile?

Totusi, revin si eu cu intrebarea de mai sus - ce poate intreprinde RADET-ul pentru recuperarea datoriilor, in afara de blocarea conturilor?
Da, stiu suma totala si pot calcula cat revine apartamentului.
Multumesc pentru raspunsuri.
Sa va raspund pe rand la intrebari:
- Datoria respectiva nu apare pe tabelul de intretinere, nu este impartita in nicun fel. Stim doar valoarea ei de la momentul asta.
- Nu numai eu nu mai am treaba cu RADET-ul, ci intreg blocul (mai putin 2 apartamente), toti avand centrale termice. Doresc sa gasesc o modalitate de plata a partii mele de datorie, pentru ca doresc sa vand apartamentul iar aceasta potentiala datorie asupra apartamentului este o sperietoare pentru posibilii cumparatori, avand in vedere ca datoria continua sa creasca datorita penalitatilor. Nu vreau sa ascund aceasta situatie de viitorul proprietar, asa cum mi-a fost ascunsa mie. In general sunt un om corect.
- Felul in care RADET isi poate recupera datoria este o necunoscuta pentru mine. Asociatia nu mai are conturi deschise la banca. Toata platile catre furnizori se fac in numerar. In acest caz, RADET-ul cum mai poate actiona pentru recuperarea datoriei?
Atunci daca fac o cerere scrisa catre Asociatie prin care solicit sa mi se permita plata cotei aferente apartamentului meu din datorie, care sa fie platita mai departe catre RADET, iar Asociatia sa-mi dea o hartie prin care sa confirme ca nu mai are alte pretentii asupra apartamentului meu in privinta datoriei catre RADET si a oricaror alte pretentii ulterioare din partea RADET?
Poate fi o variata?
Asociatia are mari dificultati in a plati aceasta restanta pentru ca marea majoritate a apartamentelor sunt debransate de la RADET, se incalzesc cu centrale de apartament si refuza sa plateasca aceste restante.
Deci, in acest moment, ne aflam intr-un cerc vicios, unde desi toti proprietarii sunt cu intretinerea la zi avem aceasta datorie mare, iar pe de alta parte, nimeni nu vrea sa plateasca pentru un serviciu de care nu mai are nevoie si pe care nu l-a mai folosit in ultimii ani.
Aceste restante sunt niste "datorii istorice" ca sa zic asa, pe care fosta administratora le-a rostogolit pana la descoperirea fraudei, prin incheiere de acorduri de reesalonare cu RADET pe care nu le-a onorat.

Iar eu personal nu am nicio datorie fata de administratie, dar doresc sa vand acest apartament iar potentialii clienti sunt speriati de aceste datorii pe care le vor mosteni o data cu cumpararea apartamentului.

Ma intereseaza daca este posibil legal sa fac un acord cu RADET-ul prin care sa-mi platesc in nume propriu cota mea parte din aceasta restanta si in schimb apartamentul meu sa fie exonerat de aceasta datorie.
In acest caz, eu ca un proprietar de buna credinta, care nu vreau sa am datorii, pot gasi o cale legala prin care adresandu-ma RADET-ului sa-mi platesc cota parte aferenta apartamentului meu astfel incat sa nu mai existe datorii pe acest apartament?

Multumesc.