avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Activitate LaurentiuCazan

Activitate LaurentiuCazan

Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare imobil apartament, ca si cumparator, inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil (in 2008).
Instanta mi-a pus in vedere sa motivez in drept cererea, introdusa in aprilie 2013.
Care este legea aplicabila in cazul in care, dupa intrarea in vigoare a NCC, se
solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de
vanzare-cumparare pe temeiul unui antecontract anterior NCC?
Invoc vechile dispozitii ale Codului, ca temei de drept, sau noile dispozitii (art.
1669 NCC)?
1. Asiguratorul va acoperi riscul asigurat (creditul bancar), daca autorul dvs. a decedat din alte motive de sanatate. Simplul fapt ca nu a declarat ca este suferind de anumite afectiuni definite, cronice sau acute, nu exonereaza asiguratorul de obligatia pe care o are: aceea de a acoperi riscul asigurat. Daca insa a decedat exact din cauza afectiunii de care suferea, sau daca afectiunea a avut un rol hotarator in declansarea morbiditatii, asigurarea nu opereaza pentru ca boala era anterioara incheierii politei si nu a fost declarata (exista posibilitatea acceptarii la asigurare). Chiar si asa merita verificate polita de asigurare, declaratia pe proprie raspundere si conditiile speciale: daca lipseste semnatura asiguratului, clauzele nu au fost insusite de acesta iar asigurarea va opera.
2. Cota indiviza de 1/2 din apartament, cu siguranta poate fi cedata prin mai multe moduri: contract de vanzare-cumparare - deplin sau cu nuda proprietate/uzufruct viager -, partaj succesoral cu sulta in dreptul lotului dvs, schimb cu alte bunuri nesemnificative valoric. Sumele de bani nu e neaparat sa fie remise/primite, dar solidifica actul. In acest caz va fi greu sa se admita actiunea revocatorie (pauliana), aproape imposibil.